100 jaar NVvR: rechtsprekend Nederland kijkt in de spiegel

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak viert dit jaar haar honderdste verjaardag. Ter ere hiervan is een boek uitgebracht met bespiegelingen over rechtspleging in Nederland.

Delen:

Onlangs werd Het spiegelpaleis. Reflecties op de rechtspleging gepresenteerd in het Haagse theater Diligentia. Het boekwerk is van de hand van Miek Smilde, die veertig mensen uitgebreid sprak over rechtspleging in de brede zin van het woord. Zo interviewde ze oud-burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake, die eerder onder meer verscheidene functies vervulde bij de Rechtspraak en het OM en Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen, maar bijvoorbeeld ook publicist Joris Luyendijk en misdaadjournalist Saskia Belleman.

Arrogant doch kwetsbaar

Smilde verwoordt de verschillende gezichten van de mensen achter ‘het recht’: “Wereldvreemd, arrogant, onzichtbaar. Maar ook: gewetensvol, vertrouwenwekkend, maatschappelijk betrokken. En kwetsbaar.” Het boek verscheen (bij Uitgeverij Verloren) ter gelegenheid van het dubbelgouden jubileum van de NVvR, waar Smilde tegenwoordig naast haar schrijverschap werkzaam is als beleidsadviseur. Aan de hand van de tien verschillende thema’s die aan bod komen, wil de NVvR de discussie verlevendigen. Voorzitter Marc Fierstra verzorgde het voorwoord.

Rechtbankdrama

Het juridische bedrijf vormt al langer een rode draad in het werk van Smilde (zo was zij ook lange tijd verbonden aan Mr.). Als romancier liet zij zich in 2019 inspireren door het strafrecht. In het boek Dorsmans Dood – meer een drama dan een whodunnit – kruipt de schrijfster in de huid van een rechter die een oordeel moet vellen over een zeden- en moordzaak.

1922

De togadragende beroepsgroep is en blijft een dankbare inspiratiebron voor schrijvers. Recent kwam de De moord op mr. Jacques Wijsman uit, een roman van Liz Luyben. Daarin duikt zij in de nog altijd onopgeloste dood van een jonge Haagse advocaat in 1922 – vlak voor de NVvR het levenslicht zag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven