Koning Willem-Alexander zei het al in de Troonrede: we moeten onze democratische rechtsstaat koesteren, beschermen en versterken. “Het is onacceptabel dat de georganiseerde misdaad onze samenleving ondermijnt en doordringt in onze straten, buurten en bedrijven. Bedreiging van journalisten, advocaten, politici en andere hoeders van de democratische rechtsstaat, vanuit welke hoek dan ook, is onaanvaardbaar.” Volgens de koning vergt dit een continue inzet op veiligheid, bijvoorbeeld door strenger toezicht te houden op gedetineerden.
Structureel
Om het functioneren van de democratische rechtsstaat te beschermen en de opsporing en vervolging van criminelen voort te zetten, stelt het kabinet structureel 112 miljoen euro extra beschikbaar, zo blijkt uit de Miljoenennota. Hiermee kan onder meer het stelsel bewaken en beveiligen worden verbeterd en uitgebreid.
De extra miljoenen zijn bedoeld “om te voorkomen dat criminele organisaties de overhand krijgen”, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid in een persbericht. Het kabinet wil dat bewerkstelligen door samen te werken met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak. De aanpak van criminele organisaties rust op vier pijlers: 1. het voorkomen dat kwetsbare jongeren terechtkomen of verder afglijden in de criminaliteit, 2. verstoren van het verdienmodel en doorbreken van criminele netwerken, 3. bestraffen van daders en 4. het beschermen van bij de aanpak van criminaliteit betrokkenen.
Kritisch rapport
Met het stelsel bewaken en beveiligen bedreigde personen worden onder andere rechters, advocaten, politici en journalisten beveiligd. Het aantal beveiligde personen is de laatste jaren flink gestegen.
In april dit jaar stelde het kabinet voor 2023 al 14 miljoen extra beschikbaar om het stelsel te verbeteren. Dit geld werd uitgetrokken na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de beveiliging van bedreigde personen. De OVV onderzocht de moorden op drie mensen uit de omgeving van kroongetuige Nabil B. uit het Marengo-proces: zijn broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Volgens de OVV hebben de politie en het Openbaar Ministerie veel signalen gemist voorafgaand aan deze moorden.