Extra geld voor beveiliging bedreigde rechters, advocaten en aanklagers

Na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid trekt het kabinet in de Voorjaarsnota extra geld uit voor het verbeteren van het stelsel van bewaken en beveiligen van bedreigde personen, zoals rechters, advocaten en officieren van justitie.

Delen:

Depositphotos_174777752_S-beveiliger
foto: Depositphotos

Dit jaar is er 14 miljoen euro extra beschikbaar, en vanaf volgende jaar wordt structureel 112 miljoen extra geïnvesteerd. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die minister Sigrid Kaag (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Afgelopen najaar werd ook al extra geld uitgetrokken voor de beveiliging van bedreigde personen.

Eenduidiger

Het extra budget is bedoeld voor investeringen in de herziening en uitbreiding van het stelsel, dat bestaat uit diensten die betrokken zijn bij de beveiliging van onder meer bedreigde politici, rechters, advocaten en officieren van justitie. Het stelsel moet eenduidiger, meer gericht op dreiging en transparanter zijn dan het huidige stelsel van bewaken en beveiligen.
De te bewaken persoon blijft in het nieuwe stelsel “onverminderd centraal staan”, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Eén gezag

Er wordt geïnvesteerd in het beter kunnen ontsluiten van relevante informatie over mogelijke dreigingen en in de analyse hiervan. Ook de manier van organiseren verandert en wordt vereenvoudigd. Er komt één gezag voor de beveiliging van ernstig bedreigde personen binnen het stelsel bij de minister van Justitie en Veiligheid, uitgevoerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Marengo-proces

Uit een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bleek dat het huidige stelsel niet goed functioneert. De OVV onderzocht de moorden op drie mensen uit de omgeving van kroongetuige Nabil B. uit het Marengo-proces: zijn broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Volgens de OVV hebben de politie en het Openbaar Ministerie veel signalen gemist voorafgaand aan deze moorden.
Naar aanleiding van het rapport kwam minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) met een plan voor grondige herziening van het stelsel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven