40 procent van juridische promovendi haakt voortijdig af

Onlangs kwam het Rathenau Instituut met cijfers over promovendi die hun promotietraject voortijdig beëindigen. Eén op de vier stopt en haalt de doctorstitel uiteindelijk niet. Met name de rechtswetenschap doet het slecht. Hier resulteert slechts zestig procent van de gestarte trajecten in een proefschrift.

Delen:

Depositphotos_33890427_S-c77a4b64
beeld: Depositphotos

Daarmee is het aantal gesjeesde promovendi onder juristen twee keer zo hoog als binnen andere onderzoeksgebieden zoals de techniek, economie en medische wetenschap. De cijfers geven geen inzage in de achterliggende redenen waarom promovendi hun onderzoek beëindigen.

Onderwijsverplichtingen

Rob van Gestel, hoogleraar theorie en methode van wetgeving (Tilburg University), heeft wel en idee hoe dit lage rendement is te verklaren. Het nieuws verrast hem totaal niet, schrijft hij op LinkedIn. Zo zouden promovendi aan de juridische faculteiten naar verhouding zwaar belast worden met onderwijsverplichtingen naast hun onderzoek. “Rechten kampt vergelijkenderwijs met grote studentenaantallen waardoor veel promovendi relatief zwaar worden ingezet in het onderwijs om o.a. werkgroepen mee te draaien.”

Investeren

Maar ook de staat van de rechtswetenschapsbeoefening zelf zit een hoger ‘slagingspercentage’ in de weg. In methodologisch opzicht bevindt de rechtswetenschap zich vergeleken met de sociale wetenschappen “in het stenen tijdperk”, aldus Van Gestel. Er zou volgens de hoogleraar nauwelijks worden geïnvesteerd in methodenonderzoek. Hij stelt voor aan iedere rechtenfaculteit een hoogleraar methoden van juridisch onderzoek aan te stellen, een landelijke promotieopleiding op te richten, meer te investeren in het expliciteren van klassiek juridisch onderzoek, en te stimuleren dat er onderwijsmateriaal komt op dit gebied. Het zou tijd worden dat de rechtswetenschap hiermee de hand in eigen boezem steekt: “we hebben de problemen voor een belangrijk deel ook aan onszelf te wijten.”

Geen nieuw probleem

Het relaas van Van Gestel wekt de indruk dat er weinig is gebeurd sinds 2003, toen de Leidse hoogleraar privaatrecht (en later rector magnificus) Carel Stolker zijn artikel ‘Ja, geléérd zijn jullie wel! Over de status van de rechtswetenschap’ publiceerde. In dit veelbesproken stuk spiegelde Stolker de rechtswetenschap aan andere wetenschappen, en stelde vast dat de deze in methodologisch opzicht ver achterbleef. “De rechtswetenschap hoort meer aandacht te besteden aan haar status van wetenschap. Dat is geen vraag voor de zaterdagmiddag. Van ándere wetenschappen kan zij leren hoe zij nog ‘wetenschappelijker’ kan worden”, concludeerde hij destijds.

Overigens zijn er ook positieve vooruitzichten te vermelden over de staat van de rechtswetenschap: recent bleek opnieuw dat het aandeel vrouwen in de lift zit. Zestig procent van de juridische promovendi is vrouw.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven