Stijgend aantal vrouwen in de (rechts)wetenschap

Het gaat goed met het aantal vrouwen in de wetenschap. In totaal promoveerden in Nederland in 2021 voor het eerst (iets) meer vrouwen dan mannen. Zeker wat betreft de rechtswetenschap zit er nog veel meer in het vat: ruim zestig procent van de promovendi is vrouw.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_383337530_S-d39098d9
beeld: Depositphotos

Langzamerhand benadert ook wetenschappelijk Nederland een afspiegeling van de vrouw/manverhouding in de samenleving. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In het academische jaar 2020/2021 was 50,1 procent van de gepromoveerden vrouw; het jaar daarvoor nog 49,7. In absolute aantallen zijn dat 2612 vrouwen tegenover 2607 mannen. Het blijft dus wel nek-aan-nek.

Rechtswetenschap

Het precieze aantal in de rechten gepromoveerde vrouwen blijkt niet uit deze CBS-cijfers, nu zij zijn meegenomen in het studiecluster ‘gamma’, tezamen met de sociale wetenschappen en bedrijfskunde. In deze categorie was het aantal vrouwen dat promoveerde in 2021 52%, een daling (maar nog altijd ruim meer dan de 30,5% in de techniek).

Meer in het vat

Al geven bovenstaande cijfers nog geen precies beeld over de rechtswetenschap, veel andere statistieken wijzen erop dat het aandeel vrouwen in de rechtswetenschap in de lift zit. Zo was in 2021 bijna één op de drie juridische hoogleraren vrouw, een aandeel dat bijvoorbeeld twee keer zo hoog is als in de economie.

Promovendae

In 2020 was het percentage vrouwen onder rechtenpromovendi (die hun proefschrift dus nog moeten afronden) 63,1%. Slechts het wetenschapsgebied Gedrag & Maatschappij scoort daarop (iets) hoger. Daarmee belooft de rechtswetenschap de komende tijd in toenemende mate te feminiseren.  Volgens diezelfde data is het merendeel van het wetenschappelijk personeel aan de juridische faculteiten vrouw: 52,3%.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top