Aandelen in Cindu Chemicals overgenomen

Delen:

Koppers, wereldwijd producent van koolstofverbindingen en behandeld hout producten, neemt alle aandelen in Cindu Chemicals over van Cindu en Corus Staal. Cindu Chemicals is bekend als producent van onder meer teer en aanverwante producten.

Adviseurs Koppers Inc
Baker & McKenzie (Amsterdam: Jeroen Hoekstra, Nancy Matos, Leonie Welling, Jan-Willem Schenk, Rogier van Heeswijk, Judith van der Zwaan, Irene Vermeeren-Keijzers, Cynthia de Witt Wijnen, Londen: Kurt Haegeman, Luis Gomez, Edith Kyegombe, Tim Evans, James Donaghey), CMS Derks Star Busmann (Erika Samuels Brusse, Allard Knook)

Adviseurs Cindu B.V., Corus Staal B.V.
De Brauw Blackstone Westbroek (Dieter Wolff, Kirstin Nijburg)

Jeroen Hoekstra, dealmaker voor Baker & McKenzie: “De transactie kende een aantal interessante juridische vraagstukken, met name op het gebied van pensioenen en onroerend goed. Daarnaast hadden we te maken met zaken die eigen zijn aan een onderneming actief in de chemie – zoals complexe milieuaangelegenheden – en moesten diverse kwesties met betrekking tot verstrengeling worden opgelost, aangezien Cindu en Corus een joint venture bedrijf verkochten en het industriegebied wordt gedeeld met een derde partij. Een overweging voor Corus om de aandelen Cindu Chemicals B.V. te verkopen is dat teerdestillatie niet langer een kernactiviteit is van Corus. Daarnaast begrepen wij van Corus dat de transactie verzekert dat het steenkoolteer dat in IJmuiden vrijkomt bij de productie van cokes voor langere termijn wordt afgenomen. Bijzonder moment in de transactie was de dag dat partijen de goedkeuring ontvingen van de Britse mededingingsautoriteit, the Office of Fair Trading. Wij hebben de OFT veel informatie verschaft over de transactie en zij hebben deze zeer zorgvuldig onderzocht. Nadat wij op 23 februari 2010 het onvoorwaardelijk goedkeuringsbesluit van de OFT hebben ontvangen waren wij in staat de transactie binnen een week af te ronden. Voor deze branche verwachten wij nog wel meer dit jaar. De industrie vertoont lichte tekenen van herstel. Gecombineerd met onze grote ervaring in de chemische industrie zijn wij overtuigd dat wij meer transacties zullen doen in deze sector in 2010.”

Steven R. Lacy, Senior Vice President, Administration, General Counsel & Secretary Koppers: “De overname van Cindu versterkt de aanwezigheid van Koppers in de Europese markt en vergroot ons vermogen om onze exportmarkten te bedienen. Wij beschouwen deze transactie als een van de vele stappen die we nemen om onze klanten te voorzien van hoogwaardige producten en diensten. Ook zijn wij verheugd de werknemers van Cindu te verwelkomen in de Koppers familie. Wij kijken uit naar hun betrokkenheid en bijdrage aan onze toekomstige betrokkenheid binnen onze industrie. Een overname van deze omvang bracht talrijke ingewikkelde zaken mee die opgelost dienden te worden; meerdere partijen waren eigenaar van Cindu Chemicals B.V. en het industriegebied in Uithoorn wordt gedeeld met een derde partij. Ondanks de aanhoudende zwakte in de bouwgerelateerde sectoren en een lichte opleving in de meeste andere sectoren, geven de huidige prognoses voor 2010 een licht positieve groei aan voor de activiteiten in de staalindustrie. Voor 2011 wordt een meer uitgesproken herstel verwacht. Wereldwijd hebben wij een lange en productieve relatie met Baker & McKenzie. Zij zijn gevestigd in vrijwel alle geografische locaties waar wij ook opereren. Baker & McKenzie kent Koppers en onze activiteiten heel goed en heeft eerder zeer goed werk voor ons verricht. Daarom was het voor ons een makkelijke keuze om voor deze transactie gebruik te maken van Baker & McKenzie Amsterdam.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven