Aanpak witwassen leidt tot uitbreiding BFT 

Delen:

Beeld: Depositphotos

Uitbreiding van de capaciteit van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), dat onder meer toezicht houdt op het notariaat, is een van de maatregelen die worden voorgesteld in de ‘Nationale aanpak witwassen’.

In Nederland wordt jaarlijks naar schatting zestien miljard euro witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. De ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) presenteerden deze week gezamenlijk een plan van aanpak om witwassen te bestrijden.

Kennis delen

Samenwerking tussen banken onderling en tussen publieke en private partijen is volgens de minister essentieel om witwassen tegen te gaan. Ze stellen een aantal wetswijzingen voor die belemmeringen om kennis te delen wegnemen. Banken, en andere instellingen die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen, kunnen dan gezamenlijk verdachte transacties monitoren en onderling informatie over klanten met hoge integriteitrisico’s delen. Ook willen de ministers dat banken, opsporingsdiensten en het OM gezamenlijk prioriteiten gaan stellen zodat de beschikbare capaciteit beter kan worden ingezet.

BFT

Notarissen, belastingadviseurs en accountants hebben een belangrijke rol in het herkennen en melden van constructies die bedoeld zijn om crimineel geld wit te wassen. De ministers willen daarom ook het toezicht op deze beroepsgroepen uitbreiden. Dat gebeurt door uitbreiding van de capaciteit van het BFT, dat toezicht houdt op onder meer de naleving van de Wwft door notarissen, belastingadviseurs en accountants. Het BFT krijgt meer geld; de extra capaciteit wordt ingezet op direct toezicht, ondersteuning en samenwerking met andere partijen en op analyse.

Frustratie

Onlangs uitte voorzitter Nick van Buitenen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in het FD zijn frustratie over de gebrekkige middelen die het notariaat volgens hem heeft bij fraudebestrijding. De SP-Kamerleden Mahir Alkaya en Michiel van Nispen stelden daarop vragen aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). In antwoord daarop meldt Dekker dat hij met de KNB in gesprek is over het instrumentarium dat voor het notariaat nodig en wenselijk is. Ook schrijft de minister dat hij “de specifieke expertise van de notaris onontbeerlijk acht bij een goede vervulling van de poortwachtersrol. Gelet op de ontwikkeling van verschillende fraudeverschijningsvormen en de digitale en internationale mogelijkheden voor fraudeurs, acht ik het van belang om het notariaat en het bedrijfsleven te betrekken als belangrijke partners voor fraudedetectie en de bestrijding van witwassen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven