Aantal faillissementen flink gestegen

Nederlandse rechtbanken spraken in november in totaal 248 faillissementen uit, het hoogste aantal dit jaar. Toch zijn het er nog steeds niet veel: sinds mei 2020 gaan relatief weinig bedrijven failliet.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_424223080_S-failliet-8a53fb51
beeld; Depositphotos

Dat meldt de Rechtspraak. In oktober waren er bijna honderd faillissementen minder: toen waren het er 154. Met de 248 faillissementen van afgelopen maand – 198 bedrijven, 50 natuurlijke personen – staat het aantal op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van een jaar geleden. Vergeleken met de jaren vóór de uitbraak van de coronapandemie, is het echter nog steeds uitzonderlijk laag te noemen.

Opvallend

De Rechtspraak noemt het opvallend dat, juist in deze door corona financieel onzekere tijden, zo weinig bedrijven (en individuen) omvallen. In 2020 was het aantal faillissementen historisch laag. Als mogelijke verklaring wordt gegeven dat rechters conform de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak geacht worden rekening te houden met alle relevante omstandigheden, waaronder de coronacrisis en de economische gevolgen daarvan. “Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan”, aldus de Rechtspraak.

Steunmaatregelen

Wat hoogstwaarschijnlijk ook meespeelt, is de financiële steun van de overheid die veel bedrijven genieten. Het is mogelijk dat hierdoor ook bedrijven in leven zijn gehouden die het onder gewone omstandigheden niet hadden gered. Wanneer de faillissementscijfers weer zullen normaliseren, valt niet te voorspellen. Voor een groot deel is dat immers afhankelijk van hoe het coronavirus zich gedraagt; waarschijnlijk zullen niet alle ondernemers zich staande weten te houden als de overheidssteun definitief afloopt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top