Aantal faillissementen fors gedaald

De verwachte hausse aan faillissementen die worden veroorzaakt door de coronacrisis blijft vooralsnog uit. Sterker: het aantal faillissementen is de laatste maanden juist gedaald.

Delen:

Aantal faillissementen fors gedaald
Beeld: Depositphotos

In augustus hebben rechtbanken 235 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 42 minder uitgesproken dan in juli en 127 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, een daling van respectievelijk 15 en 35 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In augustus gingen 191 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 44 natuurlijke personen (individuen) failliet.

Oorzaak

Het is met de coronacrisis in het achterhoofd een opvallende daling. In deze voor veel mensen en ondernemingen financieel zware tijden, zou een stijging van het aantal faillissementen meer voor de hand liggen. De oorzaak van de daling van de afgelopen maanden is niet onderzocht. Het is volgens de Raad voor de rechtspraak nog te vroeg om conclusies te trekken.

In de kern gezond

Wat volgens de Raad wel opvalt is dat er op dit moment relatief weinig partijen het faillissement van een schuldenaar aanvragen; het aantal faillissementsrekesten was de afgelopen periode laag. Bovendien staat in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt ertoe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij de daling.

Bemiddelingsloket

Om onnodige coronafaillissementen te voorkomen, werd begin mei door de Stichting Insolventie Mediation een bemiddelingsloket opgezet. Bedoeling is om te komen tot bemiddeling tussen bedrijven die door de coronamaatregelen in de problemen zijn gekomen en hun schuldeisers.

Laagste in 21 jaar

Volgens cijfers van het CBS is het aantal faillissementen dat in augustus is uitgesproken het laagste sinds augustus 1999.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven