Actievoerende deurwaarders vliegen elkaar in de haren

Delen:

ruzie In deurwaardersland is veel commotie ontstaan door uitspraken van deurwaarder Alex Vanhommerig (eveneens lid van het Genootschap van Onafhankelijke Gerechtsdeurwaarders) in een bericht dat vorige week op deze website verscheen. Hij is hierover uiterst verbaasd: “Ik begrijp er niets van. Het enige wat ik kan doen, is m’n schouders ophalen.”

Vanhommerig spreekt in het artikel van een dreigende tweedeling in deurwaardersland. Oorzaak hiervan is het opnieuw vastleggen van de mogelijkheid tot derdenparticipatie in deurwaarderskantoren in een verordening. Een derde van het totaal aantal deurwaarders in Nederland wil derdenparticipatie namelijk juist strikt verbieden, omdat daardoor de onafhankelijkheid van de deurwaarder ernstig in het geding komt. Zij hebben zich verenigd in de actiegroep ‘Genootschap voor Onafhankelijke Gerechtsdeurwaarders’. Het is die groep die Vanhommerig hard op de vingers tikte via een persbericht dat een dag na het bewuste artikel op deze site verscheen.

In dat bericht stelt het Genootschap dat het nooit de bedoeling is geweest om verdeeldheid te zaaien en dat de uitspraken van Vanhommerig dan ook geheel voor zijn eigen rekening moeten komen. Het Genootschap gaat nog een stap verder door te stellen dat de opmerkingen van Vanhommerig de overige 284 leden van het Genootschap in een kwaad daglicht zetten.

“Ik til er maar niet zo zwaar aan”, zegt Vanhommerig. “Ik snap niet waarom het Genootschap afstand neemt van mijn verhaal. Het is gewoon een constatering dat er nu verdeeldheid binnen de beroepsgroep bestaat. Daar valt niet over te discussiëren. Ik heb ze dat ook duidelijk gemaakt. En daar was voor mij de kous mee af. Maar toen kwamen ze met dat persbericht. Dat is natuurlijk olie op het vuur gooien. Niet zo handig, want dat doet meer kwaad dan goed.”

Spijt

Vanhommerig denkt dat het Genootschap spijt heeft van zijn felle reactie. “Een behoorlijk overtrokken reactie die getuigt van koudwatervrees voor de effecten van publiciteit. Waarschijnlijk hadden ze verwacht dat het artikel op deze site als een bom zou inslaan, op een negatieve manier, maar het tegendeel is het geval. Ik kreeg heel veel positieve reacties.”

Ondanks alle rumoer en verwijten staat Vanhommerig nog vierkant achter het Genootschap. “Over het doel dat we willen bereiken, bestaat binnen de groep geen verschil van mening. Alle neuzen staan dezelfde kant op. In essentie zijn we het allemaal met elkaar eens.”

Barrières

Derdenparticipatie was tijdens de algemene ledenraadvergadering van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders van afgelopen zaterdag weer onderwerp van gesprek. Ten minste vijf leden – waaronder Vanhommerig – pleitten voor een verbod en slechts één lid sprak zich heel nadrukkelijk uit vóór deelname door derden. Maar tot een echte discussie is het niet gekomen.

Bij de vergadering waren ook twee medewerkers van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en twee mensen van het ministerie van Veiligheid en Justitie aanwezig. Zij zijn het op wie Vanhommerig zijn hoop gevestigd heeft. “Voor het BFT wordt het ontzettend lastig om constructies met derden goed te kunnen controleren. Ik hoop daarom dat het BFT en het ministerie grote barrières gaan opwerpen, zodat inmenging van derden niet (meer) wordt toegestaan.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven