Advocaat en cash gaan niet meer samen!

Advocaten en cash gaan al een tijdje niet meer samen. De dekens hebben onderzoek gedaan bij strafrechtadvocaten. Een meerderheid van hen neemt toch nog steeds cash aan.
(foto: Depositphotos-Elymas)

In de komkommertijd tijdens de zomervakantie was er ineens dat bericht in de NRC: royale meerderheid van de strafadvocaten neemt contant geld van cliënten aan. De dekens hebben 45 strafrechtkantoren onderzocht. De advocaten daarvan hebben volgens het onderzoek ‘veelvuldig’ contante betalingen geaccepteerd. Dat druist in tegen de eigen tuchtregels. Volgens Trouw lopen advocaten het risico zich schuldig te maken aan witwassen en schuldheling.

De suggestie die van de berichten uitgaat is dat strafrechtadvocaten hun honorarium over het algemeen in contanten laten uitbetalen. De Amsterdamse deken voegde daar aan toe dat het ernstig en niet goed was. Ook de NOvA sprak over overtreding van de regels: advocaten zouden veelvuldig cash hebben aangenomen zonder overleg met de deken en daarmee de regels hebben overtreden.

Het onderzoek zelf is helaas niet gepubliceerd. Maar de dekens zien geen aanleiding voor maatregelen tegen de advocaten. In een enkel geval volgt nader onderzoek.

Omdat er ook geen cijfers worden genoemd, is het misschien goed om te kijken naar de praktijk van de strafrechtadvocaat.  De meeste zaken worden op toevoeging gedaan. De advocaat heeft alleen een financiële verhouding met de cliënt als er een eigen bijdrage betaald moet worden (tussen € 150 en € 900). Een advocaat met een volle strafpraktijk zal bevestigen dat er wel eens een eigen bijdrage contant wordt betaald. Hadden die 45 kantoren het over een eigen bijdrage die wel eens contant wordt betaald?

Is dat in strijd met de regels? Ja, inmiddels wel. Op grond van art. 6.27 lid 1 Verordening op de advocatuur is het uitgangspunt dat het betalingsverkeer van advocaten giraal moet plaatsvinden. De uitzondering daarop staat in het tweede lid. Een advocaat mag contanten aannemen als er feiten of omstandigheden zijn die dat rechtvaardigen. Daarmee worden uitzonderlijke omstandigheden bedoeld. Een uitzonderlijke omstandigheid is niet dat de cliënt aan de balie staat en zijn eigen bijdrage van € 200 of € 400 contant wil betalen. Dan hoort de advocaat hem weg te sturen met zijn contanten en te vragen om het geld over te maken. Maar dat is voor de advocaat best ongemakkelijk. De cliënt begrijpt dat vaak niet. Dus wordt het geld aangenomen, er wordt een kwitantie gegeven en het geld wordt in de kasboekhouding verantwoord. Boekhoudkundig en fiscaal gaat er dan niets mis. Soms gaat het om mensen die geen gebruik maken van internetbankieren, of daar hulp bij nodig hebben. Soms ook om mensen zonder bankrekening. Verwarring kan ontstaan omdat genoemde regel 6.27 Voda niet eenduidig is. Uitgangspunt staat tegenover uitzondering, waarbij de advocaat de uitzondering zelf moet invullen. Met witwassen of heling heeft dit natuurlijk niets te maken.

Dat advocaten geen overleg voerden met de deken als er sprake was van de ontvangst of betaling van méér dan € 5.000 is niet goed. Deze regel bestaat al sinds mensenheugenis en komt bij iedere cursus over de beroepsregels aan de orde. De berichten spreken niet over het aantal overtreders op dit punt. Het zal om een enkel geval gaan; het enkele geval waarop de deken zich richt. Advocaten die grote hoeveelheden, of structureel, cash afstorten hebben trouwens meteen een probleem. Banken accepteren grote bedragen cash al niet meer, of doen meteen een melding van een ongebruikelijke transactie.

Contant betalingsverkeer is nog niet helemaal afgeschaft, cash is niet verboden. Premier Rutte heeft wel eens gezegd dat je in een restaurant moet kunnen eten zonder toezicht van de overheid als je contant betaalt. De regels over cash zijn voor advocaten echter strenger dan voor een winkelier of restaurant.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven