Advocaat Burmeister wordt geen tuchtrechter: ‘gecanceld door CVA’

Advocaat Simeon Burmeister (Cleerdin & Hamer Advocaten) kan geen lid worden van de Raad van Discipline Amsterdam. Het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft een streep gezet door de voordracht van de Amsterdamse Orde. Burmeister voelt zich gecanceld vanwege een berisping die hij eerder kreeg van de Raad van Discipline en in hoger beroep van het Hof van Discipline.

Delen:

Gecanceld
Beeld: Depositphoto's

Of die berisping een rol heeft gespeeld bij de afwijzing door het College van Afgevaardigden (CvA) is niet zeker, maar wel zeer waarschijnlijk. De andere voordrachten voor (her)verkiezingen van (plaatsvervangend) leden-advocaten van de Raden van Discipline werden in de geheime stemming moeiteloos geaccepteerd door het CvA.

Plaatsvervangend algemeen deken Susan Kaak van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) lichtte het CvA van te voren in over de berisping die Burmeister heeft gekregen. Die kwestie was voor de Raad van Discipline Amsterdam en voor de Raad van Orde van Advocaten Amsterdam echter geen reden om de benoeming van Burmeister tegen te houden.

In het CvA stemden 22 mensen tegen de benoeming. Er waren acht onthoudingen. Zes leden stemden voor.

Sporen verdiend

Simeon Burmeister (Cleerdin & Hamer Advocaten)

Burmeister heeft zijn sporen verdiend binnen de advocatuur. Hij was van 2018 tot 2020 waarnemend deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam en van 2010 tot 2020 lid en portefeuillehouder strafrecht van de Raad van de Orde. Hij noemt de tik op de vingers door de Raad van Discipline en het Hof van Discipline ‘bizar’.

Hij legt uit dat het in deze zaak ging om een groot aantal verwijten door een cliënt met een scala aan problemen. Deze cliënt had met
zijn auto vrienden van zijn ex-vrouw

verwond na een ge-escaleerde ruzie over de omgang met een kind. Burmeister werd verweten dat hij had nagelaten te melden dat hij een aangifte door familie van de cliënt in deze zaak niet had doorgezet naar de politie. Een onterecht verwijt volgens Burmeister omdat inmiddels besloten was, door Burmeister en zijn cliënt, dat deze familieleden gehoord zouden worden als getuigen in de strafzaak. Burmeister had vanwege belangenverstrengeling überhaupt dus geen aangifte kunnen doen namens deze familieleden.

Over het besluit van het CvA zegt Burmeister: “Jammer dat mensen zo snel worden gecanceld. Ik snap dat het moeilijk is om iemand te benoemen die berispt is, maar luister naar mijn verhaal en zet niet zomaar een streep door mijn benoeming.”

Civiele blik

De eerste keer dat de Amsterdamse Raad van de Orde van Advocaten Burmeister vroeg om zich kandidaat te stellen, zei hij nee. “Ik voelde me door de berisping onbeschermd. Ik had geen zin deel uit te maken van dit systeem.”  Toen de Orde bleef aandringen, ging hij toch overstag om zo bij te kunnen dragen aan meer kennis van het strafrechtsysteem binnen de Raad van Discipline. Binnen de Raad wordt volgens de advocaat namelijk veel met een ‘civiele’ blik gekeken, terwijl dit geen recht doet aan de dynamiek tussen cliënt en advocaat in het strafrecht.
Burmeister ligt niet wakker van de afwijzing. “Ik heb genoeg bezigheden.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven