Advocaat van 2025 moet de koek delen met zzp’ers

Delen:

220px-Gevulde speculaasEen stuk of dertig juristen keek afgelopen donderdag onder leiding van Sasja van As-Winters, senior sectormanager zakelijke dienstverlening bij ING, in de glazen bol. ING presenteerde namelijk haar Sectorvisie Advocatuur Koerswijziging op weg naar 2025. Van As begon met positief nieuws: “De sterke omzetgroei mag dan de afgelopen jaren eruit zijn gegaan, er is nog steeds groei zichtbaar in de branche. Jullie doen het dus goed!” Maar ze maakte ook duidelijk dat de advocatuur er heel anders uit komt te zien. De piramidestructuur binnen kantoren zal verdwijnen door de opkomst van zzp’ers.

Investeren in IT

In de glazen bol denkt Van As te zien dat sociale netwerken en vergelijkingssites de keuzes van de particulieren en het MKB meer en meer gaan bepalen. “Mensen baseren hun keuzes nu eenmaal graag op de mening van anderen. Dit betekent dat je als advocaat op een steeds informelere manier aan je klanten zult komen.” Van As verwacht ook dat de werkplek van de advocaat gaat veranderen. Een mooi statig pand aan de gracht of op de Zuidas is in 2025, naar haar idee, niet meer nodig. “Er komen steeds meer flexwerkplekken en u zult meer naar de klant toe gaan.” Daarnaast zal de nadruk meer komen te liggen op IT. Investeringen in technologie zullen in 2025 volgens Van As net zo’n grote uitgavenpost vormen als het personeel. Om die grote investeringen te kunnen betalen zal er binnen de branche veel meer samengewerkt moeten worden. Van As: “Zzp’ers kunnen bijvoorbeeld prima door een Zuidas-kantoor worden ingezet. De zzp’er gaat dan gewoon met twee visitekaartjes op pad.”

Einde van de piramidestructuur

Consultant Adriaan Krans is zo’n zzp’er met twee visitekaartjes op zak: één kaartje als zelfstandig adviseur en één van Boer & Croon, bij wie hij partner is. “Eet u de koek zelf helemaal op, of gaat u hem delen?” vroeg hij aan de zaal tijdens de tweede helft van de bijeenkomst. Krans gelooft samen met Van As dat advocatenkantoren steeds meer met zzp’ers zullen gaan werken en dat daardoor uiteindelijk de bekende piramidestructuur binnen kantoren zal verdwijnen. “Er zullen in 2025 minder advocaat- stagiaires worden aangenomen en opgeleid”, aldus Krans. De zaal kon dat maar moeilijk geloven. “De kosten van de opleiding van een stagiaire neem je over het algemeen voor lief” stelde een advocaat. Krans denkt ook wel dat in de toekomst nog zal worden geïnvesteerd in het opleiden van goede mensen. “De vraag is echter of kantoren in de toekomst nog net zoveel advocaat-stagiaires zullen aan nemen als nu.” Hij vindt daarnaast dat kantoren op dit moment nog te weinig transparant zijn over hun prijzen. Hij wil ‘deze blackbox openbreken’. Kwaliteit van de juridische dienstverlening is volgens Krans meer en meer een gegeven en niet meer onderscheidend genoeg. Terwijl de prijs van de dienstverlening ‘juist uit de kast aan het komen is’. In de zaal vraagt men zich af of het erg is dat juridische kwaliteit te weinig onderscheidend is. “Er is ruimte op de markt voor meer spelers. Je hoeft niet de enige te zijn die goed is”, wordt door iemand opgemerkt. Een advocaat van DLA Piper denkt dat de klanten zelf nog niet klaar zijn voor zulke grote veranderingen.

Overlap met Susskind

Zijn de presentaties van Van As en Krans dan alleen maar toekomstmuziek? ING is in elk geval niet de enige die veranderingen in de sector van de advocatuur voorziet. Ook de Schotse professor Richard Susskind voorspelde onlangs op het jaarcongres van General Counsels Netherlands een grote ommekeer in de juridische branche. Volgens een general counsel uit de zaal komt de sectorvisie van de ING aardig met de voorspellingen van Susskind over een.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven