Nieuws

Advocate krijgt 1,5 ton voor politiezaak

Foto Depositphotos

Een advocate van Sjöcrona Van Stigt die door de politie werd ingeschakeld in een mishandelingszaak tegen een agent, heeft daar ruim 144.000 euro voor gevraagd en gekregen. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat Justitie de declaratie moet betalen. Strafrechtadvocaten Job Knoester en Jan Vlug spreken er schande van. De SP gaat Kamervragen stellen, meldt het AD.

De raadsvrouw komt uit de pool van topadvocaten waar de politie gebruik van kan maken als politieagenten zich moeten verantwoorden bij de strafrechter.

Pepperspray

De agent in kwestie gebruikte bij een aanhouding in Den Haag drie keer pepperspray en sloeg een man in zijn gezicht. De politieman werd in eerste instantie door de rechtbank veroordeeld tot een boete van 400 euro, maar ging in hoger beroep en werd daar vrijgesproken. De Nationale Politie betaalde voor het hele proces bijna anderhalve ton aan advocaatkosten. Omdat de agent werd vrijgesproken kon hij een verzoek indienen om de kosten voor rechtsbijstand terug te krijgen. Justitie moet nu van het Hof die declaratie volledig aan de Nationale Politie vergoeden.

In een reactie zegt de advocate: “Sjöcrona Van Stigt begrijpt dat dit bedrag zonder specifieke kennis van de zaak vragen kan oproepen.” Ze zegt dat de zaak drie jaar heeft geduurd en dat de behandeling van feitelijke en juridische vraagstukken tot deze kosten heeft geleid. “De realiteit is dat het veel tijd en inspanning vergt om een deugdelijke verdediging te voeren; ook als de cliënt onschuldig is, zoals in dit geval. In de uitspraak van het gerechtshof, dat de gemaakte kosten heeft getoetst, wordt dit onderkend. Het gerechtshof heeft het verzoek volledig toegewezen.” Ze voegt daaraan toe dat het hof niet lichtvaardig overgaat tot toekenning van deze vergoedingen.

Kwaad bloed

De gang van zaken zet kwaad bloed onder strafrechtadvocaten, juist omdat het Gerechtshof de declaratie heeft goedgekeurd. Volgens advocaten is dat niet eerlijk, omdat kosten volgens de wet redelijk en billijk moeten zijn. Een hoog uurtarief wordt volgens de advocatuur bij ‘gewone verdachten’ vaak afgewezen.

“Hiermee voed je de discussie over klassenjustitie,” zegt strafrechtadvocaat Job Knoester. “Dit is eigenlijk heel ernstig en niet uit te leggen. Deze vergoeding is meer dan de meeste sociale advocaten op jaarbasis omzetten. Zelfs als je hier heel veel tijd in zou hebben zitten, is het nog een fors bedrag.”

Een half jaar werk

Volgens Knoester wijkt de dagelijkse gang van zaken in de advocatuur enorm af van wat hier is voorgevallen. “Bij ons worden declaraties al gekort als wij 5000 euro indienen, maar bij een politieagent wordt de realiteit uit het oog verloren.”

Ook strafrechtadvocaat Jan Vlug is ontstemd over de gang van zaken. “Het is tussen de politie en de advocaat wat je in rekening brengt, daar ga ik ook niet over. Ik ken ook het dossier verder niet. Wij krijgen voor een eenvoudige mishandeling op toevoeging zeshonderd of achthonderd euro. Bij bewerkelijke zaken kun je nog in aanmerking komen voor 100 euro per uur, maar dan zou je hier op 1440 uur uitkomen, dat is een half jaar werk! Ik vind het ontzettend wrang dat er voor een politieagent anderhalve ton wordt uitgetrokken door de Staat en voor de gewone burger vinden ze 600 euro eigenlijk al te veel, want daar gaan ze gewoon op bezuinigen.”

Eindeloos mieren

Vlug verbaast zich ook over de opstelling van het Gerechtshof, dat de declaratie goedkeurde. “Ik doe ook betalende zaken en daar wordt heel kritisch naar gekeken. De maatstaf is een vergoeding naar billijkheid en de gerechten zitten bij ons regelmatig te vlooien. Dan zeggen ze dat de reistijd of de uren voor bestudering van het dossier minder moeten zijn geweest. Daar zitten ze eindeloos over te mieren.”

De SP heeft aangekondigd Kamervragen te stellen over de zaak. De partij wil van de minister van Justitie en Veiligheid weten hoe het kan dat er in een relatief eenvoudige zaak een hoge declaratie kan worden toegewezen “terwijl er ondertussen aan alle kanten beknibbeld wordt op de vergoedingen voor strafrechtadvocaten in de gesubsidieerde rechtsbijstand.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures
Mercedes-Benz – Mercedes Business Solutions (Rectangle)