Advocaten die de eed afleggen op de natuur? Dat zou mogelijk moeten zijn

Het overgrote deel van deelnemers aan een poll op LinkedIn vindt dat advocaten best mogen zweren op de natuur, in plaats van het afleggen van de standaard-eed of belofte.

Delen:

Advocaten die de eed afleggen op de natuur? Dat zou mogelijk moeten zijn - Mr. online
Foto: Depositphotos

De eed, door een Brit afgelegd op de Engelse rivier de Roding (die in het noordoosten van Londen stroomt en uitmondt in de Thames), was voor Jessica den Outer aanleiding een poll op LinkedIn te organiseren. Zij is oprichter van de Stichting Rechten van de Natuur en auteur van het boek Rechten voor de Natuur. Zij stelde de vraag: mogen advocaten zweren op natuur in plaats van het afleggen van de standaard eed of belofte?

My goddess

De Engelsman Paul Powlesland vindt in ieder geval van wel. Hij was degene die als jurylid de eed aflegde op de Roding. Juryleden moeten in de rechtbank óf beloven de waarheid te vertellen, óf een eed afleggen op een heilig boek. Powlesland maakte ervan: “Nature, thou art my goddess”. Daarmee is hij waarschijnlijk het eerste jurylid in de geschiedenis die een wettelijke eed aflegde op een rivier.

Flesje Roding-water

Powlesland, advocaat en activist, haalde een flesje tevoorschijn met water uit de Roding, en intrigeerde daarmee de rechter. Hij legde uit dat zijn toewijding aan de rivier, waaronder het planten van bomen langs de oevers, het verwijderen van zwerfvuil en het voeren van campagne tegen watervervuiling, als een religie is. “Ik vertelde de rechter dat de rivier in feite mijn god was, en dat ik de rivier als heilig beschouw”, zei hij tegen de BBC. De rechter accepteerde dat.

Relatie tussen natuur en wet

De 38-jarige Brit woont op een boot op de Roding. Hij is de oprichter van de River Roding Trust, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het schoonmaken en behouden van de rivier. Verder is hij medeoprichter van Lawyers for Nature, een groep die pleit voor juridische vertegenwoordiging van elementen uit de natuur. Zijn bijzondere eed noemt hij “een poging om de relatie tussen de natuur en de wet opnieuw te bedenken. Voor mij is het krachtig om een ​​stukje van die natuur in de rechtszaal te brengen”. Hij hoopt dat zijn eed meer mensen zal aanmoedigen om rekening te houden met het milieu – als jurylid en in hun dagelijks leven.

Advocateneed

Aan de poll op LinkedIn deden 150 mensen mee, 90 procent vindt dat advocaten de eed ook mogen afleggen op de natuur. Onduidelijk is hoeveel juristen onder die 150 mensen zijn. Op dit moment luidt de advocateneed: “Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn.” Jurist omgevingsrecht Caren Schipperus noemt de eed van Powlesland ‘wel erg hoogdravend’. “Ik vraag mij af of hij goed is in zijn vak als advocaat. Rivieren willen beschermen, oké, maar de rivier effectief als god beschouwen, dat kan ik niet erg serieus nemen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven