‘Advocaten zijn er niet op de Zuidas, hoor!’

Delen:

De Zuidas
Foto: Mr.

Hoe is de sfeer op de Zuidas nu bijna alle advocaten thuiswerken? Mr. peilde de stemming op donderdagochtend 2 april en kwam tijdens ruim drie uur rondwandelen geen advocaat tegen, maar wel een rechter, een griffier en een bedrijfsjurist. En twee bankiers die verzuchten: “Het is een dooie boel.”

“Advocaten? Die zijn hier niet hoor!” De ABN Amro-medewerker die samen met zijn collega even van een lunchwandeling op de Beethovenstraat geniet, is er stellig over: advocaten en andere medewerkers van advocatenkantoren werken bijna allemaal thuis.

De twee bankiers, die in verband met internetveiligheid op kantoor móeten werken, missen de bedrijvigheid wel. Want niet alleen advocaten werken thuis, ook de meeste andere kantoren op de Zuidas zijn uitgestorven. “Normaal is het hier superlevendig, nu is het een dooie boel. We gaan altijd naar café De Blauwe Engel, maar dat is dicht.”

Basisbezetting

Een rondvraag onder negen advocatenkantoren in het Zuidas-gebied leert dat ze allemaal de richtlijnen van de overheid en het RIVM volgen. Dat houdt kortweg in dat iedereen tot en met 28 april thuiswerkt. Werken vanaf kantoor kan alleen als dat voor de uitoefening van de werkzaamheden noodzakelijk is. Te denken valt aan de receptie, de schoonmaak, het facilitair bedrijf en de ict. Dat noemen advocatenkantoren ‘het kernteam’, ‘de basisbezetting’ of ‘skeletonteam’. Sommige kantoren, zoals Hogan Lovells, zorgen ook dat die vaste kern catering krijgt. Ook ondersteunen kantoren de thuiswerkers met ict en tips voor ontspanning en fit blijven.

Daarbij leggen de kantoren wel hun eigen accenten. Zo benadrukt Baker McKenzie dat het kantoor gewoon geopend is – alleen het gebouw is dicht. “Business as usual in an unusual situation.” Naar schatting zijn dagelijks tien van de 360 medewerkers op kantoor.

Online learning

Clifford Chance zegt te beseffen “dat de coronacrisis voor veel van de cliënten ook vanuit een zakelijk perspectief een zeer uitdagende en onzekere periode is.” AKD biedt online learning aan het personeel aan.

Bij Dentons werkt een kernteam dat bestaat uit een executive assistant, drie medewerkers van het Shared Service Centre, iemand van de facilitaire dienst die de post verzorgt, en iemand bij de receptie. NautaDutilh spreekt van een minimale bezetting van advocaten en notarissen op kantoor en meldt dat teams en leidinggevenden dagelijks virtueel overleggen/vergaderen. Bij Stibbe gelden vergaande beperkingen als het gaat om reizen en externe bijeenkomsten. De Brauw omschrijft wat dringende werkzaamheden zijn die niet op afstand gedaan kunnen worden. “Per geval bepalen de partners op de zaak dit in samenspraak met het bestuur. Dat kan het geval zijn wanneer het een uiterst vertrouwelijke zaak betreft, of omdat er een handtekening op een akte moet worden gezet.” Bij Houthoff is het alleen met toestemming van praktijkgroep-coördinatoren toegestaan naar kantoor komen. “Maar alleen als het niet anders kan.”

Toga onder de arm

Een advocaat op de Zuidas tegenkomen op deze gure donderdag? Vergeet het dus maar. De weinige marketing managers, financiële dienstverleners en ict-consultants die zich buiten vertonen, weten het  allemaal: “De advocaten werken thuis.”

Het is donderdag 2 april. Tijdens ruim drie uur rondbanjeren in het Zuidasgebied kom ik drie juristen tegen: een juridisch medewerker van de NS, een vrouwelijke strafrechter, met de wapperende toga onder de rechterarm geklemd, en de griffier die haar vergezelt. De twee zijn via de Strawinskylaan op weg van het hoofdgebouw van de rechtbank Amsterdam naar de tijdelijke locatie die in verband met de verbouwing wordt gebruikt. Voor een gesprek hebben ze geen tijd: “Onze volgende zitting is zo dadelijk.”

Goede buurt om te wonen

Onder een venijnig windje oogt de Zuidas verlaten. De Broodzaak, Smullers, Etos, Starbucks, Sissy Boy, twee filialen van Kiosk, de restaurants, de cafés, de Nieuwe Poort: allemaal gesloten. Al zijn er ook zaken die wel open zijn, zoals AH to Go, bakker Simon Meijssen en de HEMA.

Twee medewerkers van een ict-bedrijf dat actief is in de juridische sector hebben het Gustav Mahlerplein om half elf bijna voor zichzelf. “We hebben minder werk te doen omdat mensen veel thuiswerken,” zegt de oudste van de twee die de leidinggevende is van de jongere man. “We doen alleen nog wat nodig is, en bereiden ons voor op wat we straks na de coronacrisis moeten doen.” De jonge man woont op de Zuidas, en zijn baas is hem hier komen opzoeken. “Het is een goede buurt om te wonen,” zegt de jonge man. “Je zit dicht bij het NS-station en het is hier door de week altijd levendig.”

Aanvankelijk kwam er een weldadige rust over hem toen het epicentrum van de Nederlandse commerciële advocatuur veranderde in een veredeld stiltegebied. “Maar nu krijg ik er een beklemmend gevoel van, alsof het altijd weekend is.”

Ontsmettingsgel

Het plein wordt ook bevolkt door kantoorpersoneel dat even een sigaretje staat te roken. Zoals de beveiligingsmedewerkster van een bank die vooral duimen moet draaien. “We zitten onze tijd een beetje te verdoen.” Of de twee medewerksters van de ITO-toren waarin ook Houthoff is gevestigd. “Een heel gekke situatie,” vinden ze. “Er komen nauwelijks mensen aan de balie.” Even verderop leggen twee vrouwen hun fitnessmatjes neer om wat oefeningen te doen.

De advocatenkantoren hebben bij de ingang allemaal een poster met daarop aanwijzingen voor coronahygiëne. Bij NautaDutilh aan de Beethovenstraat is de balie bemand door twee personen, de handpompjes met ontsmettingsgel binnen handbereik.

Fietskoerier

Verder heerst in het gebied vooral de stilte, en daar hebben niet alleen winkels en horeca last van maar ook fietskoeriers. “We hoeven minder stukken te bezorgen,” vertelt een koerier die bij de ingang van de rechtbank zit uit te hijgen. “Misschien ontdekken mensen nu wel dat ze helemaal niet op kantoor hoeven te werken.”

Op afstand werken kan best, zegt deze koerier die ook in de horeca actief is. “Vanavond organiseer ik een wijnproeverij op afstand. De deelnemers hebben de wijn al toegestuurd gekregen.”

Niet alles ligt stil. Bouwvakkers, wegenbouwers, installatiebedrijven en verkeersregelaars werken gewoon door. Dat geldt ook voor taxichauffeurs en hoveniers. Speelplaatsjes worden bevolkt door ouders met jonge kinderen en mobiele fitnessinstructeurs die halters en dumbells uit hun bakfietsen toveren.

Behoefte aan een praatje

Opvallend is dat mensen allemaal graag bereid zijn de verslaggever te woord te staan. Waar ze zich normaal haastig uit de voeten maken op weg naar drukke werkzaamheden (en uit angst dat ze te maken hebben met een colporteur voor energiebedrijven of goede doelen), nemen ze nu uitgebreid te tijd om vragen te beantwoorden. Ze hebben behoefte aan een praatje over de uitzonderlijke situatie waarin we ons bevinden.

Dat is goed nieuws in onzekere tijden. Maar wat overheerst is het onwerkelijke beeld van leegte. Van een Zuidas zonder advocaten.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven