Advocatenopleiding gaat 11.000 euro kosten, en wordt dus goedkoper

Delen:

Beeld bij BA voor tablet
Foto: Depositphotos

De beroepsopleiding voor advocaat-stagiairs wordt vanaf maart 2021 twintig procent goedkoper. De prijs voor de nieuwe (verplichte) opleiding voor beginnend advocaten gaat over anderhalf jaar naar 11.000 tot 11.600 euro. Nu kost de opleiding 14.780 euro per persoon.

Namens de Algemene Raad (AR) van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) maakte Susan Kaak de prijsverlaging bekend tijdens de vergadering van het College van Afgevaardigden.

Eerste lichting

De eerste lichting stagiairs kan in maart 2021 beginnen met de nieuwe driejarige opleiding. In de nieuwe opzet is een rol weggelegd voor de trainingsinstituten The Law Firm School, De Brauwerij, de Uitvoeringsorganisatie CPO-Dialogue, Citrus Andriessen en Qanu.

De Algemene Raad onderzoekt nog of het mogelijk is of toevoegingskantoren korting kunnen krijgen op de cursusprijs. Een obstakel hierbij is dat er geen eenvoudig criterium bestaat om te bepalen of een kantoor een toevoegingskantoor is. De Algemene Raad gaat kijken ook bepalend kan zijn of de toevoegingspraktijk van de patroon maatgevend kan zijn, in plaats van de mate waarin het kantoor afhankelijk is van het aantal toevoegingen.

Basistoets

De nieuwe verordening voor de Beroepsopleiding bevat een aantal controversiële punten die tot felle discussies leidden in het College van Afgevaardigden. Het lukte de Algemene Raad niet om de zogenaamde basistoets erdoor te krijgen, omdat die binnen het CvA wordt beschouwd als een drempel.

Ook torpedeerde het CvA het plan van de AR om de praktijkeisen te versoepelen. Zo wil de AR tegemoetkomen aan de verlangens van grote kantoren die doorgaans weinig procederen. De AR wilde het aantal verplichte proceservaringen terugbrengen van vijf naar drie, maar daar stak het CvA een stokje voor: vijf blijft de norm. En ook in het nieuwe curriculum zullen advocaat-stagiairs tien processtukken moeten produceren, in plaats van de zeven die de Algemene Raad voor ogen had. De stagiairs moeten drie keer met een ervaren advocaat mee naar de rechtbank. Een moot court (oefenrechtbank) maakt deel uit van de verplichte beroepsopleiding.

De rol van de patroon

In de nieuwe opleiding wordt de rol van de patroon belangrijker. Die moet een verplichte cursus volgen en gaat een actievere rol spelen in de opleiding. De patroonscursus moet ook gevolgd worden door eventuele praktijkbegeleiders, als de patroon de begeleiding en de opleiding aan een praktijkbegeleider overlaat.

In maart 2020 komt de Algemene Raad met een voorstel.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven