Advocatenorde botst: alleen blikschade

Delen:

Een frontale botsing tussen Algemene Raad (bestuur) en College van Afgevaardigden (parlement) van de Nederlandse Orde van Advocaten is woensdag op het nippertje voorkomen. Het College van Afgevaardigden verwierp met twee stemmen verschil (44-42) een motie van de Haagse deken Bruins die er op neer kwam dat opleidingsinstituten van de grote advocatenkantoren niet langer meer hoefden te rekenen op een vrijstelling voor de bestaande opleiding van de Orde. Er was dus wel een aanrijding, maar deze leverde uiteindelijk alleen blikschade (lees: verlies aan vertrouwen) op.

Voorafgaand aan de stemming over de motie sprak algemeen deken Willem Bekkers zijn ‘bittere, bittere teleurstelling’ uit over het feit dat de motie in stemming werd gebracht: "Als u geen vertrouwen in ons heeft, dan moet u dat zeggen." Tevens waarschuwde Bekkers dat de motie waarschijnlijk niet in rechte gehandhaafd zou kunnen worden: “En als u ons opdraagt onrechtmatig te handelen, dan zullen we dat niet doen”, aldus Bekkers.

Met deze gang van zaken zijn de tegenstellingen binnen de Advocatenorde weer eens duidelijk naar bovengekomen. De discussie over dit onderwerp loopt al geruime tijd. Twee jaar geleden kwamen de grootste veertien kantoren in ons land met een nieuw initiatief: de Law Firm School (LFS). Deze opleiding voor advocaat-stagiaires zou beter inspelen op de specifieke eisen die deze kantoren aan hun medewerkers stellen. Tegenstanders van dit initiatief, vooral te vinden binnen de kring van kleine kantoren, vrezen voor oneerlijke concurrentie, vanwege de aanzuigende werking die de LFS op aankomende advocaten zou hebben. Ook is men bang voor een verlies aan sociale cohesie binnen de advocatuur.

Toegezegd is nu dat de komende maanden wordt bekeken hoe de bestaande eigen Orde-opleiding verzwaard kan worden en wat dit betekent voor de relatie met en functioneren van de Law Firm School.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven