Advocatenorde: doorgaan met hervormingen beroepsopleiding

Delen:

Binnen de Balie bestaat eensgezindheid over de ingrijpende wijzigingen van de beroepsopleiding: het is tijd voor vernieuwing. Dit blijkt uit een rondgang in den lande die de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten de laatste maanden deed naar aanleiding van het rapport ‘Met recht advocaat’ van de Commissie Kortmann dat begin november vorig jaar verscheen. De gesprekken met diverse geledingen uit de Balie resulteerden in een beleidsnotitie die de Algemene Raad aanstaande vrijdag met het College van Afgevaardigden zal bespreken.

De aanbevelingen van de Commissie Kortmann worden door de Algemene Raad omarmt. De Raad hoopt dan ook vrijdag ‘groen licht’ van het College te krijgen om de hervormingen te kunnen doorvoeren. In het voorjaar van 2013 wil de Raad de eerste cyclus van de nieuwe opleiding kunnen draaien. Om het niveau van de opleiding te verhogen, zal het management van de opleiding buiten de Orde worden gevoerd.

In het nieuwe onderwijsprogramma zal onder meer meer aandacht komen voor het procesrecht, Beroepsattitude en Beroepsethiek en zal de kennis van de stagiaires vaker worden getoetst. Iets dat over het algemeen door de Jonge Balies wordt toegejuicht, maar ze stellen wel de voorwaarde dat stagiaires daar ook voldoende tijd van het kantoor voor krijgen. Louise van der Veen, portefeuillehouder Opleiding, zegt in een bij de notitie begeleidende brief aan het College ‘enigszins zorgelijk gestemd te zijn geraakt over de veelheid van klachten over de werkbelasting van stagiaires’.

Verder wil de Raad onderzoeken of digitale leervormen een zinvolle aanvulling op het leeraanbod kunnen zijn. Dit zou eveneens de kosten van de nieuwe opleiding drukken. Mogelijk zou de opleiding door middel van digitale leervormen zelfs goedkoper kunnen worden aangeboden dan de huidige vorm. Overigens blijkt uit een aantal berekeningen dat de cursusprijs sowieso niet substantieel hoger behoeft te liggen dan die van de huidige opleiding.

Plaatselijke opleidingsactiviteiten zullen blijven bestaan, maar wel in verplichte vorm. Ook pleit de Raad voor enige harmonisering. Te denken valt aan een ‘format’ met een aantal rubrieken van activiteiten waaraan in elk arrondissement hetzelfde aantal opleidingsuren wordt toegekend.

Tijdens bijna alle bijeenkomsten in den lande is ook aandacht gevraagd voor de versterking van het patronaat. Volgens velen is het patronaat het belangrijkste opleidingsinstrument. Het rapport van de Commissie Kortmann had daar dan ook meer over moeten zeggen, vindt de Raad. Daarom zal op zeer korte termijn een werkgroep worden ingesteld die gaat adviseren om de verhouding stagiaire-patronaat meer handen en voeten te kunnen geven en ook om de Raden van Toezicht beter in staat te stellen slecht functionerende patroons aan te pakken.

In de notitie benadrukt de Raad dat advocatenkantoren, ook na invoering van de nieuwe opleiding, de mogelijkheid moeten hebben om een eigen stagiaireopleiding aan te bieden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven