Advocatenorde tegen spreekuurrechter

Delen:

Beeld bij Advocatenorde tegen spreekuurrechterDe Orde van Advocaten in Noord-Nederland vindt dat advocaten niet moeten meewerken aan de spreekuurrechter waarmee de rechtbank Noord-Nederland per 1 oktober wil beginnen. Deken Rob Geene schrijft in een brief aan het gerechtsbestuur dat het project in strijd met de Advocatenwet is, omdat advocaten buitenspel komen te staan.

Met het spreekuur wil de rechtbank op een eenvoudige, goedkope en snelle wijze geschillen tussen burgers beslechten. Eén van de regels is dat partijen geen advocaten inschakelen tenzij de partijen dat anders willen. Daarmee morrelt de spreekuurrechter aan de wortels van de rechtstaat, vindt Geene. “Dat mag niet en dat kan niet,” zegt Geene in het Dagblad van het Noorden.

Een tweede bezwaar is volgens Geene dat zaken alleen op het spreekuur in behandeling worden genomen na een doorverwijzing door het Juridisch Loket of de rechtsbijstandsverzekeraars DAS en Univé. Geene schrijft in zijn brief dat het ondenkbaar is dat in een zichzelf respecterende rechtstaat rechtzoekenden zich moeten aansluiten bij een commerciële marktpartij alvorens toegang te krijgen tot de rechter.

De deken dringt erop aan dat de invoering van de spreekuurrechter wordt opgeschort. De rechtbank heeft aan Geene laten weten de bezwaren onder de aandacht te brengen van de spreekuurrechters.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven