Spreekuurrechter kost maar paar tientjes

Delen:

Beeld bij spreekuurrechterDe rechtbank Noord-Nederland begint met een proef die de rechtspraak laagdrempelig moet maken. Voor een paar tientjes kijkt de rechter al naar een zaak. Het project heet de Spreekuurrechter en het komt uit de koker van de Drentse rechter Ton Lennaerts. Hij studeert al jaren op een manier om een brug te slaan tussen burger en rechtspraak. “Bewijzen kan ik het niet, maar volgens mij komen een heleboel zaken nu niet voor de rechter omdat de afstand tussen burger en rechtspraak te groot is”, zegt Lennaerts in het Dagblad van het Noorden.

Dat komt volgens hem door ingewikkelde protocollen, formulieren en ellenlange procedures. En wellicht de belangrijkste reden: geld. Een timmerman bijvoorbeeld die nog 700 euro krijgt van een opdrachtgever, moet om dit geld via de rechter te vorderen een advocaat betalen en 233 euro griffiekosten. “Dat kan amper uit. En dan moet je de zaak maar zien te winnen, anders komen de proceskosten er nog bij,” zegt Lennaerts. ,,In veel gevallen laat de timmerman het er dan bij zitten.”

Ontslagkwesties

Een zitting bij de spreekuurrechter is veel goedkoper: 39,50 euro voor een particulier (de andere partij betaalt hetzelfde bedrag) en voor bedrijven een paar tientjes meer.

Naast geschillen over geld bekijkt de spreekuurrechter onder meer burenruzies, ontslagkwesties en schadegevallen. De partijen voeren hun eigen verdediging en advocaten zijn niet welkom, tenzij beide partijen het anders willen. De rechter treedt tijdens het gesprek op als bemiddelaar en komt aan het eind met een voorstel of een vonnis. Soms zal er een tweede of derde gesprek nodig zijn, voorspelt Lennaerts.

Acht rechters

Vanaf 1 oktober gaat het spreekuur van start bij acht rechters van de rechtbank Noord-Nederland. De zittingen zijn vaak op de rechtbanken in Groningen, Assen en Leeuwarden, maar het kan ook voorkomen dat het gesprek op locatie wordt gehouden. Het Bureau Spreekuurrecht zetelt tijdens de proef in de rechtbank in Assen.

Als een van de partijen niet naar het spreekuur wil, dan wordt het een gewone procedure, bijvoorbeeld bij de kantonrechter. De proef wordt na een jaar geëvalueerd, of eerder als er honderd zaken zijn behandeld. Lennaerts doet wetenschappelijk onderzoek naar zijn eigen project.

Dichterbij

Andere initiatieven om de rechtspraak dichter bij de burger te brengen, mislukten de afgelopen jaren. Bij proefballonnen als de internetkantonrechter en de burenrechter werden in ruim twee jaar slechts vier zaken behandeld. “Veel te ingewikkeld om mee te doen, dus nog steeds niet laagdrempelig,” zegt Lennaerts.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven