Advocatenorde veegde Wwft-overtreding door Houthoff onder tapijt

Opnieuw negatieve publiciteit voor Houthoff: andermaal wordt bevestigd dat het kantoor stelselmatig anti-witwasregels aan zijn laars zou lappen. Maar ook de Nederlandse Orde van Advocaten gaat niet vrijuit. De beroepsorganisatie zou de minister hierover bewust onjuist hebben geïnformeerd.

Delen:

Depositphotos_297968872_S-73fe38f2
foto: Depositphotos

Dat wordt onthuld in een recent artikel van Follow the Money (FtM). Houthoff zou cliënten onvoldoende doorlichten alvorens voor hen aan het werk te gaan, hetgeen advocaten als ‘poortwachter’ wel verplicht zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dit was al enige tijd bekend, en dat Houthoff veel Russische klussen aannam, maakt de kwestie in het licht van de oorlog in Oekraïne in februari extra saillant.

‘Geen onregelmatigheden’

Wat daarnaast nu aan het licht komt, is dat de NOvA Houthoffs Wwft-overtreding onder het tapijt veegde tegenover het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een JenV-ambtenaar had, naar aanleiding van eerdere berichtgeving van FtM, aan de advocatenberoepsorganisatie gevraagd om ‘input’ over de naleving van anti-witwasregels door Houthoff. De NOvA stuurde het door naar Evert Jan Henrichs, deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Deze stelde een onderzoek in.

Volgens de uitkomsten was er geen wolkje aan de lucht: Houthoff zou op dit gebied voorbeeldig te werk gaan, zo liet Henrichs weten aan toenmalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD). Deze schreef op zijn beurt aan de Tweede Kamer dat er “geen onregelmatigheden zijn geconstateerd.”

Onjuist

En dat is pertinent onjuist, stelt FtM. Houthoff stond eerder bijvoorbeeld twee Russische staatsbanken bij zonder deze conform de Wwft te hebben onderzocht. De cliëntenonderzoeken van vele cliënten liepen enorme vertraging op, oplopend tot bijna twee jaar. Dit was bij de NOvA bekend: de achterstanden waren achter de schermen “aan de orde gesteld” en “besproken”.

Luis in de pels

Het is niet de eerste keer dat FtM Houthoff negatief in de publiciteit brengt. In 2021 plakte het onderzoeksplatform het label ‘Kremlin aan de Zuidas’ op het kantoor, omdat het cliënten verdedigde als de Russische Federatie en het staatsgasbedrijf Gazprom. Zeker sinds de inval van Rusland in Oekraïne van dit jaar achtervolgt deze twijfelachtige bijnaam Houthoff. Vorige maand publiceerde FtM een onthullend artikel over Alexander van der Voort Maarschalk, de Houthoff-advocaat die Rusland bijstond in de beruchte Yukos-zaak en recentelijk werd benoemd tot raadsheer in de Hoge Raad.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven