Advocatenparlement tegen plannen rond Advocatenblad

Delen:

Het College van Afgevaardigden van de Advocatenorde heeft zich uitgesproken tegen de dreigende aantasting van de onafhankelijkheid van het Advocatenblad. Dit gebeurde tijdens de vergadering van het College vandaag, woensdag 2 december.

Eerder al werd bekend dat de Algemene Raad van de Orde ingrijpende veranderingen wil in de manier waarop het Advocatenblad wordt gemaakt. Essentie daarvan is dat aan de onafhankelijkheid van de redactie een eind wordt gemaakt.

Tijdens de collegevergadering bleek dat er een grote meerderheid van de leden zich tegen deze plannen keerde. Een informele meningspeiling leverde een grote meerderheid op van leden die zich uitspraken voor handhaving van de onafhankelijkheid. Meerdere woordvoerders toonden zich verontwaardigd over het feit dat de Algemene Raad zich niet heeft gehouden aan het redactiestatuut door de plannen niet vooraf te bespreken met de redactie van het Advocatenblad, laat staan dat de plannen ter besluitvorming aan de redactie is voorgelegd.

Portefeuillehouder Bart van Tongeren weigerde in te gaan op de expliciete vraag of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid van de Advocatenblad garandeert. Van Tongeren zei het te betreuren dat de redactie de publiciteit heeft gezocht: “We hebben de redactie voortdurend en in alle oprechtheid geïnformeerd. De zorg dat het Advocatenblad een spreekbuis van Algemene Raad wordt is onnodig. Wel denken we dat we toe zijn aan een aantal organisatorische veranderingen.“

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven