Akkoord met VS over inzage bankgegevens

Delen:

De Europese Commissie heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse regering over de inzage in bankgegevens van Europese burgers door de Amerikaanse autoriteiten. Dat heeft EU-commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) maandag bevestigd.

“We hebben het voorbije weekeinde een akkoord bereikt. We hebben praktisch alles verkregen wat we gevraagd hadden op het vlak van de bescherming van de persoonlijke gegevens van Europese burgers”, aldus Malmström.

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd worden door de lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement. Het parlement keurde in februari een eerder ontwerpakkoord met de VS af.

De VS wil inzage in de bankoverschrijvingen om geldstromen voor terroristen te kunnen natrekken.

Malmström onderhandelde de voorbije maanden met de Amerikanen over de voorwaarden voor de toegang tot gegevens van Swift, de in België gevestigde betaaloperator die de internationale transacties van instellingen en banken beheert.

Volgens Malmström is in het nieuwe akkoord rekening gehouden met de zorgen van de Europarlementsleden over de privacybescherming. Zo moet elk Amerikaans verzoek om informatie gerechtvaardigd worden en gekoppeld zijn aan een lopend onderzoek.

De Europese politiedienst Europol moet het verzoek verifiëren en ervoor zorgen dat de overdracht van gegevens zo beperkt mogelijk blijft. Ook komt er een Europese afgevaardigde die het proces voortdurend zal monitoren. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven