‘Alle gerechtsgebouwen naar energielabel A’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Rechtbank Breda, de enige rechtbank met energielabel A+++

De komende jaren worden bijna alle gerechtsgebouwen verduurzaamd. Hoewel de overheid de verplichting heeft opgelegd dat alle kantoorgebouwen in 2023 energielabel C moeten hebben, wil het Rijksvastgoedbedrijf – eigenaar van de meeste gerechtsgebouwen – doorpakken zodat de panden gemiddeld op A uitkomen. Tijdens de renovaties zullen de gebruikers tijdelijk elders worden ondergebracht.

Gemiddeld hebben de gerechtsgebouwen nu energielabel C, zegt Ron van den Boom, bij het Rijksvastgoedbedrijf verantwoordelijk voor de verduurzaming van de gerechtsgebouwen. Daarvan zijn er 37: dertig zijn eigendom van de staat, zeven worden gehuurd op de markt (Almelo, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Eindhoven, Leiden, Tilburg – maar een deel van de rechtbank Den Haag wordt ook gehuurd). Deze kennen qua energieprestaties uitschieters naar boven en naar beneden. “Neem het pand van het gerechtsgebouw in Breda, dat heeft A+++. Ook het nieuwe pand van het gerechtshof Amsterdam heeft A+”, zegt Van den Boom.

Raad voor de rechtspraak, energielabel G

Daar staat tegenover dat er ook panden zijn met label G. “Dat is de locatie Nijmegen – zittingsplaats voor de rechtbank Arnhem – en het pand van de Raad voor de rechtspraak aan de Haagse Kneuterdijk. Beide zijn monumenten, en hiervoor geldt geen labelverplichting. Ook is nog niet duidelijk welke duurzaamheidseisen gelden voor monumenten. Desondanks gaan we met de verduurzaming aan de slag.” Eerder schreef Mr. al dat de helft van de gerechtsgebouwen nog onvoldoende duurzaam zijn.

Isolatie

De tijdelijke rechtbank Amsterdam, energielabel A++ (Foto’s: Rijksvastgoedbedrijf, Fotograaf: Leon van Woerkom)

Breda is momenteel het enige gerechtsgebouw met A+++. De in aanbouw zijnde rechtbank Amsterdam (gereed in 2021) krijgt energielabel A++; het tijdelijke onderkomen van deze rechtbank heeft ook A++. Er zijn drie gebouwen met A+ (Amsterdam IJdok, Bergen op Zoom en Leiden). Het Tilburgse kantongerecht wordt dit jaar aangepakt en komt dan ook uit op A+.

Vijf gerechtsgebouwen hebben A, vijf hebben B en negen hebben er C. Maar zes hebben slechts D, vier hebben er E en het al eerder genoemde gebouw in Nijmegen zit op G.

Dat de gerechtsgebouwen ‘gemiddeld op C’ zitten, vindt het Rijksvastgoedbedrijf niet voldoende. Van den Boom: “De Raad voor de rechtspraak en het Rijksvastgoedbedrijf streven ernaar dat ze gemiddeld op A komen te zitten. Voor gebouwen die nu C hebben – voldoende op grond van het Energieakkoord uit 2013 – betekent dat vooral investeren in isolatie van gevels en daken, en energiezuinige apparatuur aanleggen.”

Routekaart

Onlangs is als uitwerking van het Energieakkoord nieuwe regelgeving van kracht geworden voor kantoren. Die schrijft voor dat kantoorgebouwen in 2023 label C moeten hebben. Voor grote vastgoedbezitters zoals het Rijksvastgoedbedrijf gelden afwijkende regels en is 2023 niet de einddatum. Van den Boom: “Wij zullen onze panden energiezuinig maken volgens een routekaart die uitgaat van 49 procent energiebesparing in 2030 en gemiddeld CO2-neutraal in 2050. De routekaart houdt in dat we op een natuurlijk moment een gebouw onder handen nemen. Wanneer dat precies is, ligt aan de levenscyclus van het gebouw. Als we toch bezig zijn, maken we van gebouwen die nu D, E, F of G hebben geen C, maar stoten direct door naar A. Dat is efficiënter. Vóór 2023 alles naar C brengen en daarna nog een keer alles, in een tweede ronde, naar A is veel duurder.”

Zoals altijd het geval is bij grootschalige renovatie, zullen de gebruikers van de gebouwen tijdelijk een ander onderkomen moeten zoeken, verwacht Van den Boom.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top