Als advocaat in Italië moet je lange en gevoelige voelsprieten hebben

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Angela Mannaerts

Overstap van de week is Angela Mannaerts. Mannaerts heeft in mei haar eigen advocatenkantoor Mannaerts Moreschini & Associati opgericht, in Italië. Hiervoor was zij partner bij het Italiaanse advocatenkantoor CDP Studio Legale Associato.

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u juist nu een nieuw kantoor begonnen?
Ik had de beslissing om Mannaerts Moreschini & Associati op te richten al vóór de implementatie van de Covid-19 beschermingsmaatregelen genomen, maar door de verplichte naleving van de opzegtermijn viel de overgang uiteindelijk midden in de zeer strenge lock-downperiode. Het besluit vloeide voort uit de wens om een modern advocatenkantoor te creëren in een land waar de advocatuur over het algemeen nog op een zeer traditionele manier wordt beoefend.

Wat trekt u zo aan het advocaat zijn in Italië?
De Italiaanse samenleving is veel minder transparant dan de Nederlandse. Om een doel te bereiken, ook voor een cliënt, moet je je onder andere voor 100 procent inzetten, creatief zijn, tussen de regels door kunnen lezen en over lange en gevoelige voelsprieten beschikken. Deze intellectuele oefening vind ik erg uitdagend en het kunnen aanbieden van meerwaarde door de kennis van verschillende culturen en rechtssystemen is heel bevredigend.

Denkt u ooit nog terug te komen om in Nederland te werken?
Nee, ik heb in ruim twintig jaar een bloeiende praktijk opgebouwd en vind het leven hier erg aangenaam. Bovendien bevind ik mij in een unieke positie: voor zover ik weet, ben ik de enige Nederlandse advocaat die is ingeschreven bij de Nederlandse en de Italiaanse Orde van Advocaten en een actief kantoor heeft in Italië.

U heeft leidinggegeven aan de restauratie van twee Romeinse fonteinen, waaronder Bernini’s Bijenfontein, nadat de Barcaccia fontein in 2015 door Nederlandse voetbalhooligans was beschadigd. Bent u nu bekend in Italië?
De reden waarom ik dit initiatief destijds heb genomen was om de reputatie van het Nederlandse volk in ere te herstellen. Een bijkomstigheid is dat het inderdaad bekendheid heeft opgeleverd en dit met name in de Regio Lazio en haar hoofdstad Rome. Ik heb zeer goede banden opgebouwd met de Gemeente Rome en daar val ik soms op terug bij vastgoedprojecten in Rome.

Wat wilt u over vijf jaar bereikt hebben?
Voor wat betreft kantoorbeleid, de realisatie van een modern advocatenkantoor in Italië, waar medewerkers niet alleen in opdracht van de partner stukken opstellen maar zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandig opererende advocaten, stagiaires een redelijke vergoeding ontvangen in plaats van een onkostenvergoeding, een gedeelte van het werk op afstand mag worden uitgevoerd, en waar ook aandacht wordt besteed aan ontplooiing van maatschappelijke activiteiten zonder financieel gewin.

Mijn kantoor is al een aanspreekpunt in Italië met betrekking tot handelsrecht, inclusief vastgoed, ondernemingsrecht en procesrecht. Doordat we bekende experts op het gebied van arbeidsrecht, fiscaal recht en strafrecht als “of counsels” aan ons kantoor hebben verbonden, kunnen we ook op die gebieden diensten aanbieden. Mijn doel is om binnen vijf jaar op een creatieve manier nog meer rechtsgebieden te bestrijken en, aangezien ik de beste experts weet te vinden in Italië, zou dit moeten lukken.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl