‘Als je met de stroom meegaat, eindig je in de put’

De van Texel afkomstige Laurens Groothuis heeft de afgelopen maanden als werkstudent bij NautaDutilh gewerkt. Voorheen heeft hij tevens stage gelopen bij Clifford Chance binnen de fiscale afdeling. Daarnaast werkt hij als Legal Counsel bij het NFT-platform Authic. Inmiddels is Laurens bijna afgestudeerd. Een mooi moment om terug te blikken op zijn studentenjaren.

Delen:

De van Texel afkomstige Laurens Groothuis heeft de afgelopen maanden als werkstudent bij NautaDutilh gewerkt. Voorheen heeft hij tevens stage gelopen bij Clifford Chance binnen de fiscale afdeling. Daarnaast werkt hij als Legal Counsel bij het NFT-platform Authic. Inmiddels is Laurens bijna afgestudeerd. Een mooi moment om terug te blikken op zijn studentenjaren.

Laurens Groothuis heeft zowel Fiscaal recht als Economie & Bedrijfseconomie gestudeerd. Dat die combinatie van toegevoegde waarde is, blijkt uit zijn verhaal. “De werking van markten heeft mij altijd al gefascineerd. Economie op de middelbare school was dan ook het vak dat mij het meest aansprak. Echter, ik ben altijd al breed geïnteresseerd geweest en ik had het gevoel dat ik bepaalde diepgang zou missen door op één studie te focussen. Daarom koos ik voor een tweede studie Fiscaal Recht om dat gat op te vullen. Eigenlijk was het plan helemaal niet om daarmee door te gaan. Ik zag het puur als een mooie toevoeging om kennis over het rechtssysteem en belastingstelsels op te doen. De laatste twee jaren merkte ik toch dat het recht mij steeds meer trok. Tijdens de master International Economics heb ik mij gespecialiseerd in de economische consequenties als gevolg van een oorlog. Hier volgde ik colleges met studenten met diverse achtergronden en uit verschillende culturen. Dan merk je dat deze mensen heel anders over oorlog denken, het soms zelf hebben meegemaakt en hele andere invalshoeken hebben.”

Kan je dat verduidelijken?
“Ik denk dat een zekere kennis van de werking van onze economie kan bijdragen aan een beter begrip voor onze samenleving. Het rechtssysteem en onze wet- en regelgeving kan aan de hand hiervan beter worden begrepen. De multidisciplinaire combinatie van Economie en Rechten biedt mij de mogelijkheid om ondernemingen vanuit verschillende invalshoeken te voorzien van grondig advies.”

De andere kant

Laurens is opgegroeid op Texel. Hoe was de switch van het grootste Waddeneiland van Nederland naar een grote stad als Rotterdam? “Die switch is eigenlijk goed bevallen. In mijn jeugd ging ik nagenoeg ieder weekend met de veerboot naar ‘de overkant’ om door heel Nederland golfwedstrijden te spelen. We vertrokken dan vrijdag na schooltijd en kwamen met de laatste boot richting het eiland op zondag terug of zelfs maandagochtend vroeg als het tegenzat. Wel zijn er dagen dat ik het strand op loopafstand en de schone lucht mis.”

“Wat Rotterdam voor mij een prachtige stad maakt, is de mentaliteit van de mensen”, benadrukt hij. “De handen uit de mouwen steken, dat past bij mij. Daarnaast is er veel cultureel aanbod in Rotterdam, er is altijd een mooie voorstelling in de Schouwburg te bezoeken!”

In Rotterdam ben je ook lid geweest van de studentenbeleggingsvereniging B&R Beurs. Wat heb je van deze vereniging geleerd met betrekking tot het beleggen?
“Beleggen is in mijn opinie een vak apart – al heeft dertien jaar monetaire verruiming ervoor gezorgd dat velen denken als een soort Warren Buffett de markten te kunnen voorspellen. Een aanzienlijk deel overschat de eigen kwaliteiten, al is dat natuurlijk menseigen. Tijdens mijn periode bij B&R Beurs heb ik toch geleerd dat het diversifiëren van een portfolio niet makkelijk is en het erg lucratief is om eens buiten de begane paden te treden. Minder media-aandacht maakt een bedrijf niet minder interessant en kijk eens buiten Nederland. Als je met de stroom meegaat, eindig je in de put.”

Durf te vragen

Groothuis heeft eerder stagegelopen bij Clifford Chance. Daarnaast werkt hij momenteel als werkstudent bij NautaDutilh. Hij deelt de geleerde lessen: “Vraag bij het aannemen van een klus van advocaten op je praktijkgroep altijd duidelijk wat er van je wordt verwacht. Mijn ervaring is dat je het beter een keer uitgebreid kan vragen aan het begin van een klus dan dat je hier mee blijft zitten en niet aan de verwachtingen voldoet of in tijdsnood komt omdat er veel moet worden aangepast. Communicatie is het sleutelwoord. Wees ook niet bang om een klus te moeten afwijzen als stagiair, iedereen begrijpt dat je het wel eens druk hebt. Zorg ervoor dat wat je inlevert klopt, je werkt bij een professioneel kantoor met hoogwaardige dienstverlening.”

Welke gouden tips zou je willen meegeven aan de rechtenstudenten?
“Het was voor mij als student altijd lastig inschatten wat de werkzaamheden op verschillende afdelingen binnen een advocatenkantoor nu precies inhielden. Je hoort altijd wel het standaardverhaal over memo’s schrijven en jurisprudentieonderzoek, maar het blijft toch altijd gissen. Daarom raad ik het elke rechtenstudent aan om stage bij verschillende advocatenkantoren en afdelingen te lopen. Zo krijg je een goed beeld van de werkzaamheden, het kantoor en de collega’s.

Sinds een aantal maanden is hij ook werkzaam voor de inmiddels bekende start-up Authic als Legal Counsel. Daar vertelt Laurens enthousiast meer over. “Zoals je al verwacht is er bij een start-up altijd wat te doen en zit je nooit stil. Je voert gesprekken met klanten en relaties, stelt contracten en (interne) documenten op en houdt bijvoorbeeld toezicht op het risicobeheer van de producten die wij verkopen. Kortom je bent divers bezig en hebt veel autonomie! Op dit moment heeft mijn team ervoor gezorgd dat wij als het eerste NFT-platform ter wereld iDEAL als betaalmogelijkheid kunnen aanbieden. Het was belangrijk om hiervoor sterke AML (Anti-money Laundering) en KYC (know-your-customer) policies op te stellen. Het is belangrijk dat de ondernemingen waarmee wij samenwerken, begrijpen dat wij de risico’s met betrekking tot fraude en witwassen proberen te mitigeren. Je reputatie als platform hangt hier natuurlijk ook van af.”

Wat zijn de belangrijke ontwikkelingen binnen het financieel recht?
“Het financieel recht is een uiterst dynamisch vakgebied. Zo is er veel gaande op het gebied van duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook aangaande Fintech-ondernemingen. Alles met blockchain vinden studenten en (startende) advocaten vaak ook interessant. Daarnaast zie je nu dat er een toenemende strijd gaande is tussen financiële ondernemingen en de toezichthouders over het nut en de noodzaak van fraude- en witwascontroles. Is het niet te kostbaar? Moet er meer gebruik worden gemaakt van algoritmes? Kortom allemaal leuke ontwikkelingen die het ook op de verjaardag bijzonder goed doen als gespreksonderwerp. Of niet…”

Winnaarsmentaliteit

Je hebt me eerder verteld dat je al op jonge leeftijd bent begonnen met golfen en ook wedstrijden hebt gespeeld. Ben je als persoon ook competitief ingesteld?
“Als ik iets onderneem of doe wil ik winnen, zowel individueel als in teamverband. Die drive om het hoogst haalbare voor jezelf te halen zat er altijd al in.”

Wat heb je geleerd uit al die jaren golfen?
“Voornamelijk dat ik weinig talent voor het spel heb.”

Welk boek raad je de lezer – zowel rechtenstudenten als afgestudeerde juristen – aan?
“Het Proces van Kafka. De roman kaart een onderwerp aan dat nog steeds erg relevant is. Frustraties over onnodige bureaucratie en wetgeving zijn een probleem dat zowel burgers als ondernemingen ervaren. Aan jou als advocaat de taak om mensen hiermee te helpen.”

Met welke bekende persoon zou je graag een restauranttafel willen delen?
“Tja, dat wordt dan Tiger Woods. Deze man is voor mij al sinds het begin van zijn carrière een inspiratiebron. Een onuitputtelijk streven om de beste te zijn in wat hij doet, zelfs als de omstandigheden tegenzitten. Hij heeft verschillende tegenslagen – zowel mentaal als fysiek – overwonnen. Om daarna een succesvolle comeback te maken en de Masters te winnen.”

Tot slot: waar zie jij jezelf over vijf jaar?
“Hopelijk ben ik dan ergens werkzaam waar ik mijn creatieve en commerciële vaardigheden kwijt kan (zoals bij een groot internationaal opererend advocatenkantoor), maar waar mijn ondernemende geest ook de ruimte krijgt.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven