Partnerbijdrage van

Als uit elkaar gaan onvermijdelijk is: vertrekken bij uw software-, ICT of Cloud-leverancier

Delen:

Tom Jansen – Marketing Manager Lexxyn Groep: Soms is de liefde over en is er geen vooruitzicht dat het ooit beter wordt. Zo ook tussen juridische kantoren en software- of ICT-leveranciers. Hopelijk gaat u dan goed uit elkaar, maar hoe zorgt u ervoor dat u ook uw deel van de ‘boedel’, de data van uw organisatie, terugkrijgt?

Van te voren over de exit praten

Iedere jurist weet dat alles draait om de overeenkomst en wat daar in staat. Toch adviseren we bij dit punt extra stil te staan: leg met een nieuwe leverancier van te voren goed vast hoe u ook weer op een verantwoorde manier weg kunt bij deze leverancier. Hoe gaat de ‘exit strategie’ eruitzien? De focus ligt in eerste instantie op de conversie van uw oude softwarepakket naar het nieuwe pakket. Niet op hoe de data het nieuwe pakket later eventueel weer uit moet. Toch is het verstandig dit gesprek vooraf te voeren en een zogenaamde exit strategie te bepalen. Want ondanks dat de AVG dataportabiliteit oplegt aan software- en Cloud-leveranciers blijkt de praktijk weerbarstig.

De AVG zegt dat u uw data als u dat vraagt aangeleverd moet krijgen in een universeel, open en door machines leesbaar formaat. Bespreek dus van te voren in welke vorm u de data terugkrijgt. Want niet iedere softwareleverancier staat te springen om deze informatie op te leveren zodat u kunt overstappen naar een nieuwe leverancier. Men beroept zich dan vaak op het feit dat de structuur waarin dit wordt bewaard concurrentiegevoelig is. Zeker wanneer de software in de Cloud draait.

Vendor Lock-in

Ondanks dat er wetgeving is die regelt dat data eenvoudig op te vragen moet zijn, willen algemene voorwaarden nog wel eens anders luiden. Gelukkig gaat geldend recht boven algemene voorwaarden, maar u loopt als u het hard wilt spelen het risico in een zogenaamde “vendor lock-in” te komen. Deze lock-in hoeft overigens niet alleen te komen door juridische argumenten, maar ook als de data in het systeem is opgeslagen in een zogenaamd “proprietary format”, een bestandsstructuur die alleen de leverancier kan/mag gebruiken.

Deze lock-in is van te voren nooit helemaal te voorkomen. Bij het uit elkaar gaan horen nou eenmaal gebroken harten. Maar door van te voren een goede exit strategie te hebben bedacht, en besproken te hebben met uw softwareleverancier, kunt u het ergste voorkomen en zich beroepen op hopelijk zwart op wit gezette afspraken. Zo zorgt u ervoor dat beide partijen weer gelukkig kunnen worden met een andere partner en dat u niet in een vechtscheiding beland.

Waar moet u nog meer op letten?

De exit strategie en andere overwegingen bij de overstap naar een nieuwe software-, ICT- of Cloud-leverancier bespreken wij in ons nieuwe e-book: “To Cloud or not to Cloud?”. U kunt dit e-book nu kosteloos downloaden.

Delen:

De Lexxyn Groep verenigt diverse ICT-dienstverleners in de juridische sector. Door hun specifieke ervaring zijn zij uitstekend op de hoogte van uw bedrijfsprocessen en…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven