Juridisch nieuws

Ambities digitalisering rechtspraak drastisch teruggeschroefd

Foto: Depositphotos

De ambities voor KEI de digitalisering van de Rechtspraak, worden drastisch teruggeschroefd. Dat laat de Raad van de Rechtspraak aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten.

De digitalisering wordt kleiner, eenvoudiger en beheersbaarder, schrijft de Raad  aan de minister. De Raad doet dit naar eigen zeggen om de controle over de digitalisering van de Rechtspraak terug te krijgen.

De digitalisering zal nog enkel gericht worden op het verbeteren  van de digitale toegankelijkheid voor rechtzoekenden en professionals. Automatisering van processen binnen de gerechten, een van de eerdere doelstellingen, is daarmee voorlopig van tafel.

Zichzelf voorbijgelopen

“We willen graag tegemoetkomen aan de grote behoefte aan snelle, moderne en toegankelijke rechtspraak,” zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. “Ik stel vast dat de Rechtspraak zichzelf daarbij is voorbijgelopen. Het digitaliseringsprogramma wordt gereset: we moeten kleinere stappen nemen. Degelijkheid gaat voor snelheid.”

Dat het project, dat in 2014 van start ging en in 2018 klaar moest zijn, met problemen kampte was al duidelijk. De Raad laat nu weten dat uit extern onderzoek is gebleken dat het digitaliseren van juridische procedures voor nu te complex is. Dat komt door de IT-techniek, maar ook doordat het veel tijd kost om de procedures bij de gerechten te harmoniseren en benodigde wetswijzigingen uitblijven.

Inmiddels heeft het project al 200 miljoen euro gekost. Door de ambities bij te stellen moeten op korte termijn kosten worden bespaard. ‘Aan de andere kant worden de besparingen die komende jaren zijn te verwachten ook minder,’ schrijft de Raad. De Raad gaat in gesprek met de minister van Justitie over de financiën op de lange termijn.

Strafrecht

In de rechtsgebieden waarin al digitaal wordt geprocedeerd, blijft dit doorgaan. De digitalisering op het terrein van strafrecht, gaat volgens planning door.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand