Amsterdamse advocaten demonstreren bij Turks consulaat

Om hun solidariteit en steun te betuigen aan advocaten in Turkije die worden vervolgd vanwege hun beroep, protesteerde de Amsterdamse Orde op 16 november bij het Turkse consulaat in Amsterdam.

Delen:

foto Demonstratie Turks consulaat 16-11 (003)-251318e7

Enkele tientallen advocaten, deels in toga, kwamen naar het consulaat aan het Museumplein om te demonsteren. De actie was geïnitieerd door de FBE (Féderation des Barreaux d’Europe). De FBE roept op tot onmiddellijke vrijlating van vervolgde advocaten. De demonstratie vond plaats aan de vooravond van een nieuwe rechtszitting tegen de advocaten Selçuk Kozağaçlı en Barkın Timtik bij de rechtbank in Istanbul.

Verboden advocatenorganisatie

Kozağaçlı werd in maart 2019 veroordeeld tot ruim elf jaar cel vanwege het ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ – hij was voorzitter van de inmiddels verboden advocatenorganisatie ÇHD (Progressive Lawyers of Turkey). Al ruim een jaar daarvoor, in november 2017, werd hij gearresteerd.

Hongerstaking

Barkin Timtik en haar zus Ebru werden in september 2017 gearresteerd, samen met zestien andere advocaten van de People’s Law Office. Dat gebeurde omdat zij critici van het Turkse bewind als advocaat bijstonden. Alle advocaten werden tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Amnesty International en verschillende andere advocaten- en mensenrechtenorganisaties bestempelden de rechtsgang als ‘oneerlijk’.
Ebru Timtik ging in hongerstaking om een eerlijk proces voor zichzelf en andere advocaten af te dwingen. Na 238 dagen stierf zij, op 42-jarige leeftijd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven