Amsterdamse advocaten en notarissen hebben de ruimte

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_179603128_s-2019-Zuidas
foto: Depositphotos

Medewerkers van Amsterdamse advocaten- en notariskantoren zitten er ruim bij, zo blijkt uit onderzoek van CBRE. Ze hebben gemiddeld 31,8 vierkante meter per persoon. Alleen Brusselse en Düsseldorfse collega’s zitten er ruimer bij.

Het internationale vastgoedadviesbureau CBRE deed onderzoek naar de inzet van kantoorruimte in de juridische sector in vijftien Europese steden. In Brussel beschikken medewerkers van advocaten- en notariskantoren over de meeste vierkante meters: maar liefst 47,1. Edinburghse juristen treffen het het slechtst met 10,4 vierkante meter. Gemiddeld moet een juridisch medewerker in Europa het doen met 21,6 vierkante meter. En dan is er ook nog verschil tussen fee earners en ondersteuning. In Amsterdam beschikken fee earners over maar liefst 55,5 vierkante meter (gemiddeld in Europa 39,3).

Geen flexplekken

Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdamse kantoren vasthouden aan een traditionele kantoorindeling. Géén kantoortuin, géén flexplekken, maar iedereen op een vaste plek in aparte werkkamers waar een of twee bureaus staan en men geconcentreerd en ongestoord kan werken. In andere Europese steden staan juristenkantoren wat meer open voor grotere werkruimtes en flexplekken.

Traditioneel

CBRE is betrokken bij veel vastgoedtransacties van Amsterdamse juridische kantoren. Wat René van Dijk, director Workplace Strategies & Design van CBRE, daarbij opvalt is dat “deze beroepsgroep heel anders dan anderen kijkt naar vastgoed en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van werken. Ze houden vast aan het traditionele. Dat geldt óók voor de jongere generatie, en zelfs voor rechtenstudenten die we onlangs hierover hebben geïnterviewd. Jongeren zeggen: ‘Als we tien tot twaalf uur per dag op een kantoor moeten zitten willen we zo weinig mogelijk afleiding. Dan kunnen we doorwerken en snel naar huis.’”

Secundaire ruimtes

“Wat we wel zien is dat er een verandering op gang komt in het gebruik en de indeling van advocatenkantoren”, aldus Van Dijk. “Er komen steeds meer aanvullende ruimtes bij, zoals open (ontmoetings)ruimtes, meeting rooms en teamkamers. Dit verklaart ook het hoge aantal vierkante meters per persoon in Amsterdam. Vroeger was de verhouding werkplekken versus secundaire ruimtes 70-30, tegenwoordig is dat 50-50. Wat dit betreft loopt Amsterdam voor op andere Europese steden.”

War on talent

Volgens Van Dijk spelen de ruimte en indeling die een kantoor biedt ook een rol in de ‘war on talent’. “Werkgevers in de juridische sector kijken heel goed naar de wensen van hun medewerkers en hoe zij het kantoor gebruiken. Op basis daarvan denken ze na over hoe ze het kantoor kunnen inzetten om huidige medewerkers te behouden, maar ook om nieuw talent aan te trekken. Hier zijn ze heel bewust mee bezig.”

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top