APG en PGGM verkopen AlpInvest

Delen:

Pensioenvermogensbeheerders APG en PGGM verkopen AlpInvest aan het Amerikaanse private-equitybedrijf Carlyle Group en het management van AlpInvest, middels een strategische joint venture tussen Carlyle en het management van AlpInvest. AlpInvest is een van ’s werelds grootste beleggers in private equity en beheert 32,3 miljard euro. De transactie omvat het volledige aandelenkapitaal van AlpInvest Partners NV. APG en PGGM blijven de belangrijkste klanten van AlpInvest.

Adviseurs AlpInvest Partners:
Allen & Overy (Charles Honée, Jan Louis Burggraaf, Maaike Janssen), Credit Suisse

Adviseurs The Carlyle Group:
Loyens & Loeff (Harmen Holtrop, Joep Ottervanger), Latham & Watkins (David Dantzic, Barton Clark, Cheryl Coe, David Della Rocca, Marc Williamson, Susanne Zuehlke)

Adviseurs PGGM:
Clifford Chance (Herke van Hulst, Han Teerink, Patrick van de Ven, Quirine Eenhorst, Manuel Manders, Marierose Kouwenberg, Michiel Sunderman, Ruth van Andel, Hein van den Hout, Robert Smits, Harmen Wielens)

Adviseurs APG:
NautaDutilh (Geert Raaijmakers, Larissa Silverentand, Willem Verschuur, Philippine van Leeuwen, Maarten ten Kate)

Quirine Eenhorst, dealmaker (lead private equity mandaat) voor Clifford Chance: De juridische bijzonderheid van deze deal is het feit dat PGGM en APG in twee hoedanigheden optreden, namelijk als verkopers van de aandelen van AlpInvest maar ook als mandaatgevers van een van de grootste private equity mandaten aan AlpInvest. Dit mandaat is van cruciaal belang voor Carlyle als koper en voor AlpInvest zelf. De grootte, het langdurige karakter en het inschatten van de private equity markt voor de komende jaren zijn elementen die hierbij een rol spelen. De intensieve en prettige samenwerking met Nesbit West (de inhouse jurist van onze cliënt PGGM) was zeker ook een bijzonder element in de deal.”

Herke van Hulst, dealmaker (lead M&A) voor Clifford Chance: “We zien dat de activiteiten van private equity weer sterk toenemen, op het gebied van deals maar ook op het gebied van fundraising. Private equity blijft een belangrijke bron voor institutionele investeerders – waaronder pensioenfondsen – om een goed rendement te halen. Naast nieuwe investeringen en participatie in veilingen, hebben we de laatste tijd een aantal grote en succesvolle exits gezien, zoals de Maxeda disposals door mijn kantoorgenoot Greg Crookes en zijn team. De verwachting is dat er meer zullen volgen. Onze orderportefeuille is in ieder geval goed gevuld.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven