ATC Group wordt overgenomen

Delen:

Het Nederlandse trustbedrijf ATC Group wordt overgenomen door het Britse private-equityhuis HgCapital. Wederom een overname in de trustsector, die volop in beweging is.

Adviseurs HG Capital
Weil, Gotshal & Manges London (Jonathan Wood), PwC Londen

Adviseurs ATC Group
Stibbe (Allard Metzelaar), CDI Global Amsterdam (Peter Koomen)

Peter Koomen, dealmaker voor CDI Global: “Bij deze deal werden de drie voornaamste founder/shareholders middels een buy-out uitgekocht, terwijl het zittende management blijft participeren in ATC. Een juridisch en fiscaal uitdagende deal die nooit helemaal standaard kan zijn. De trustsector is een sector met een ware consolidatieslag en veel belangstelling vanuit private equity, de afgelopen periode onder meer zichtbaar door de overname van Orangefi eld Trust door AAC Capital Partners en de overname van Equity Trust door TMF. Het betreft veelal deals ingegeven vanuit een consolidatiegedachte, met name om schaalvoordelen en synergieën te bewerkstelligen. Bij de overname van ATC Group ligt dat toch wat anders. De oprichters zijn uitgekocht door HG Capital met het doel om primair middels nieuw kapitaal autonoom te groeien. Er zal uiteraard ook goed naar overnames worden gekeken, maar deze zijn geen doel op zich. ATC Group is typisch zo’n speler die klaar is voor een volgende stap; die wil groeien in met name corporate services en institutional services. De geografische nadruk blijft op Europa met een sterke aanwezigheid in Azië.
Wat mij bij deze deal verder aansprak was dat zowel de uittredende als de blijvende aandeelhouders constant het belang van de onderneming hebben laten prevaleren boven hun eigen belang. Dat hoort natuurlijk volgens de theorieboekjes ook zo, maar in de praktijk maak je dat toch vaak anders mee. Dat past ook in de cultuur van ATC, waarin iedereen een sterke binding met het bedrijf heeft. Natuurlijk dient een deal ook voor de aandeelhouders en voor de koper goed uit te pakken en dat is hier ook goed gelukt. Het ondernemingsbelang had bij deze deal echter duidelijk voorrang.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven