Bedrijfsjuristen afwachtend met kunstmatige intelligentie

Delen:

Marcus Huisman. Foto Bird & Bird

Bedrijfsjuristen zien dat de revolutie van kunstmatige intelligentie is begonnen, maar participeren er zelf nauwelijks in. Weinigen van hen experimenteren met dergelijke systemen. De general counsel propageren nieuwe technologie alleen als deze bruikbare en tastbare resultaten laat zien voor hun organisatie.

Fee burners

Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek in opdracht van advocatenkantoor Bird & Bird onder vijftien general counsel afkomstig uit verschillende werelddelen en sectoren. Bedrijfsjuristen vinden het soms moeilijk om investeringen in IT te rechtvaardigen omdat juridische afdelingen vaak als kostenpost worden gezien in plaats van fee earners. Digitale tools worden meestal gebruikt om geld te besparen en efficiënter te werken.

 

Ongelijk verdeeld

Uit het onderzoek blijkt ook dat het gebruik van technologie binnen juridische afdelingen ongelijk is verdeeld als het gaat om sectoren, landen en functies. De grote telecombedrijven horen bij de voorlopers.

Katalysator

In een reactie op het onderzoek zegt Marcus Huisman, managing partner van Bird & Bird in Nederland, dat het kantoor de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie niet alleen ziet als een technologische fase, maar vooral als een katalysator om de dienstverlening aan de cliënten te verbeteren. “Zo zullen wij technologie en kunstmatige intelligentie vooral toepassen, en zo zien de cliënten die hebben deelgenomen aan het onderzoek het graag.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven