Belang Dong in elektriciteitscentrale in Europoort

Delen:

Het Deense Dong neemt voor 50% deel in een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale in Europoort waarin Eneco voor de andere helft deelneemt. Dong neemt het belang voor zo’n 340 miljoen euro over van het Amerikaanse International Power. De centrale krijgt een capaciteit van 870 megawatt en moet in 2011 klaar zijn.

Partijen
1. Dong Energy AS
2. Eneco NV
3. International Power PLC

Adviseurs Dong Energy AS
1. Allen & Overy (Werner Runge)

Adviseurs Eneco NV
1. Clifford Chance (Jaap Koster, Tom van Duuren, Liesbeth Buiter, Peter Coomans, Wieke Hoge, Roy Kenkel, Jonne Buijtels)

Adviseurs International Power PLC
1. Loyens & Loeff (Jan Willem van Rooy)

Jaap Koster - Clifford ChanceJaap Koster, dealmaker voor Clifford Chance: “Dit project had twee heel verschillende aspecten. In de eerste plaats ging het om het juridisch structureren van de bouw, financiering en exploitatie van een nieuwe energiecentrale: onderhandelingen met afnemers van energie, leveranciers van de centrale, het Havenbedrijf van Rotterdam, banken. Daarnaast ontstond aan het einde van het project onverwacht de noodzaak om het aandeel van International Power over te dragen aan Dong. Dat was een tweede spoor waarbij moest worden onderhandeld over aanpassing van de joint venture agreement en shareholders agreement, garanties en de fiscale behandeling. Het ene spoor kon niet zonder het andere en het was de kunst de beide sporen uiteindelijk succesvol samen te brengen.
De energiesector blijft een heel interessante markt voor investeerders, maar ook deze markt voelt wel degelijk de gevolgen van de kredietcrisis. Mede daardoor is de uiteindelijke financieringsstructuur van het project dan ook anders dan aanvankelijk voorzien. De succesvolle closing van dit project toont echter aan dat het ook in deze dagen nog goed mogelijk is een energieproject van de grond te krijgen. Dit project heeft een betrekkelijk lange aanlooptijd gehad. Het centrale doel was natuurlijk steeds om een zo goed mogelijke business structuur te creeren voor dit project. Door de lange looptijd veranderden de marktomstandigheden nogal: investeringskosten vertoonden grote veranderingen, energieprijzen fluctueerden en natuurlijk was er de impact van de crisis op de financiële markten. Aan ons de uitdaging om een juridische structuur te maken die zo robuust is dat dergelijke ontwikkelingen kunnen worden opgevangen zonder de levensvatbaarheid van het project in gevaar te brengen.
Een mooi moment was de uiteindelijke closing, die ouderwets spannend was. Om de projectplanning te halen stond er een grote tijdsdruk op de afrondende onderhandelingen over de projectdocumentatie en daarbij kwam ook nog de plotselinge noodzaak om in korte tijd de overdracht van het aandeel van International Power aan Dong te effectueren. Het was een letterlijke race tegen de klok met een close finish, dus de tevredenheid over de succesvolle afronding was des te groter.”

Pieter TavenierPieter Tavenier, manager Business Development Eneco: “Clifford Chance heeft uitstekende contacten met zowel Eneco als met haar oorspronkelijke joint venture partner International Power. Voor deze deal zochten we een kantoor dat het hele palet aan juridische ondersteuning kan afdekken: projectfinanciering, bouwcontracten, vergunningen en zaken met betrekking tot de regelgeving. Dat wij voor de rol van project counsel dus bij Clifford Chance uitkwamen was geen verrassende keuze. Dat Clifford Chance ook een goede relatie met Dong heeft was uiteindelijk zeer nuttig, maar die ontwikkeling konden wij bij de aanvankelijke advocatenselectie natuurlijk niet voorzien. Bijzonder aan deze nieuwe centrale zijn met name de flexibiliteit en de milieu-investeringen. De komende jaren zal het aanbod van windenergie zeer sterk groeien en wordt het voor energiebedrijven steeds belangrijker om dit duurzame maar onvoorspelbare energieaanbod goed te kunnen afstemmen op de vraag. De centrale is dan ook ontworpen voor een zeer flexibele inzet en we kunnen binnen één uur van 0 tot 870 megawatt (5% van de totale Nederlandse vraag) opregelen. Daarnaast wordt de centrale gebouwd volgens de modernste standaards van energie-efficiëntie en milieurendement en ze is daarmee de schoonste centrale van Nederland.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven