Bellen met Juridisch Loket is gratis, wel graag inkomen en spaargeld doorgeven

Rechtzoekenden die gesubsidieerde rechtsbijstand willen, hoeven niet meer eerst langs het Juridisch Loket. Bellen daarnaartoe is voortaan gratis. En de rechtshulppakketten zijn definitief van de baan.

Delen:

Bellen met Juridisch Loket is gratis, wel graag inkomen en spaargeld doorgeven - Mr. online
Foto: Depositphotos

De beste mogelijke juridische bijstand. Dat wilde oud-minister Sander Dekker, dat wil zijn opvolger minister Franc Weerwind. Maar de bewindspersonen op Rechtsbescherming vullen dat beiden anders in.

Drempel

Zo schrapte Weerwind het plan dat rechtzoekenden zich altijd eerst moeten melden bij het Juridisch Loket voordat ze gesubsidieerde rechtsbijstand kunnen krijgen. Dit traject botst immers met het uitgangspunt – dat in het werkveld breed wordt gedragen – dat mensen met hun probleem moeten kunnen aankloppen bij verschillende dienstverleners. De verplichting om altijd eerst het Juridisch Loket te bezoeken, vormt voor hen een extra drempel – zeker als ze vervolgens toch bijstand van een advocaat nodig blijken te hebben.

Wrb-check

Een betere kwaliteit van dienstverlening en een doelmatig stelsel wil Weerwind op een andere manier bereiken, binnen het bestaande systeem van forfaitaire vergoedingen. Hij wil de regionale samenwerking stimuleren en faciliteren en de positie van het Juridisch Loket verder versterken. Bellen met het Juridisch Loket is sinds 1 januari 2023 al gratis geworden, en er is een nieuw telefoonnummer: 0800-8020. Wie belt, ondergaat eerst een ‘Wrb-check’ (Wet op de rechtsbijstand). Medewerkers van het Juridisch Loket moeten controleren of cliënten onder de Wrb-grens vallen, en vragen hen dan ook – aan de telefoon en aan de balie – naar hun inkomen en spaargeld van twee jaar terug. Wie te veel spaargeld heeft of te veel verdient, kan alleen gebruik maken van de informatie op de website van het loket, of wordt doorverwezen naar een advocaat.

Rechtshulppakketten

Ook schrapt Weerwind definitief een ander plan waarvoor zijn voorganger Dekker zich hard heeft gemaakt: de invoering van de zogeheten rechtshulppakketten. De ontwikkelingen van deze pakketten blijkt zeer complex, ze zijn in de praktijk niet goed bruikbaar en er is weinig draagvlak voor bij de professionals die ermee moeten werken.

Subsidieregeling

Verder wordt subsidieregeling voor de beroepsopleiding sociale advocatuur dit jaar verlengd. Met deze regeling moet jonge aanwas in de sociale advocatuur worden gestimuleerd, en hiermee zij de afgelopen twee jaar 202 advocaat-stagiaires opgeleid. Komende zomer worden ook de vergoedingen van de reiskosten van rechtsbijstandverleners aangepast.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven