Bestuurder AKD wil meer diversiteit

Delen:

Marc Wintgens

Op het gebied van diversiteit en inclusiviteit blinkt AKD op dit moment niet uit, zegt bestuurder Marc Wintgens. En daar wil het advocatenkantoor verandering in brengen. Daarom is Wintgens benoemd tot Head of Diversity & Inclusion. “Hoe we het nu als kantoor doen is niet voldoende,” zegt Wintgens. “In de lijstjes bungelen we als kantoor, afhankelijk van de scope, aan de onderkant. En dat is niet onze gewoonte.”

Cultuur

Diversiteit en inclusiviteit moeten nog meer onderdeel worden van de cultuur van AKD, of het nu gaat om man/vrouw, hetero/LHBT, allochtoon of autochtoon. Wintgens: “We vinden het belangrijk dat diversiteit verder gaat dan een beleidsdocument en een mooie tekst op de website. Het is cultuur, gedragsverandering – en dat kost tijd.”

‘Het begint met het gesprek’

Op de vraag welke doelen AKD zich heeft gesteld, antwoordt Wintgens:Het begint met het gesprek. Natuurlijk hebben we het binnen kantoor al wel over diversiteit, maar dat kan beter en met meer mensen dan we tot nu toe doen.” De uitdaging is nu om die gesprekken om te zetten in concrete acties. “Zo streven we ernaar om in 2024 het aantal vrouwelijke equity partners te hebben verdubbeld, en om meer vrouwen in gezichtsbepalende posities zoals Bestuur, Raad van Commissarissen en industry leaders te hebben. Dat lijkt makkelijk, maar is nog best een klus.”

Niet één knop

AKD wil die doelen op meerdere manieren bereiken. “Het is niet één knop waar we aan gaan draaien – was het maar zo makkelijk. We gaan het gesprek aan met de vrouwen binnen ons kantoor over de vraag wat zij nodig hebben om de groei door te maken die zij willen.” Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen. “Maar iedereen die bij ons werkt moet in staat worden gesteld om het beste uit zichzelf te halen. En voor de een is dit iets anders dan voor de ander, en dat is prima. We moeten ons kantoor daar nog beter op inrichten. Daarnaast geven we trainingen over persoonlijk leiderschap en onbewuste vooroordelen. Wij als bestuur en partnergroep moeten hier ook in groeien. En dat doen we graag.”

Geaardheid is geen issue

Daarom ondersteunt AKD samen met bijna 100 bedrijven en 35 andere advocatenkantoren de Equal in Legal Diversity & Inclusion Statement. Daarnaast is AKD aangesloten bij de Stichting FORWARD, die de acceptatie, erkenning en zichtbaarheid van lhbt’s binnen de juridische beroepsgroep bevordert. Wintgens: “We nemen deel aan hun activiteiten en organiseren die ook bij ons op kantoor, zoals binnenkort in Amsterdam. Geaardheid, benadrukt Wintgens, is geen issue. Hij wijst erop dat zijn medebestuurder Erwin Rademakers homoseksueel is.

Lees meer over:

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven