Bestuurscrisis bij het College voor de Rechten van de Mens escaleert

De gemoederen bij het College voor de Rechten van de Mens zijn nog bepaald niet bedaard. De bestuurscrisis is zelfs dusdanig geëscaleerd dat de collegeleden niet meer met elkaar vergaderen; een woordvoerder spreekt van 'een forse verlamming'.

Delen:

Afbeelding van WhatsApp op 2023-05-12 om 10.37.32

Dat meldt de onderzoeksredactie van NOS en Nieuwsuur, in vervolg op eerdere berichtgeving over de bestuurscrisis bij het mensenrechteninstituut. Vier van de acht collegeleden bleken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid melding te hebben gedaan van machtsmisbruik, discriminatie en vriendjespolitiek door voorzitter Jacobine Geel.

Sinds het nieuws over de bestuurscrisis naar buiten kwam zijn de verhoudingen verder verslechterd. De collegeleden waren het bijvoorbeeld niet eens met een verklaring die Geel namens het college over de situatie op de site zette. Geel wilde het bericht (met de eufemistische titel ‘Ontwikkelingen binnen het College’) niet meer aanpassen en zegde een geplande collegevergadering af.

Besluitvorming onmogelijk

Een woordvoerder zei tegen de NOS en Nieuwsuur dat er een “verlammende vergadercultuur” in het college heerst. “Besluitvorming over essentiële zaken is vrijwel onmogelijk.” Ook de wervingsprocedure voor nieuwe collegeleden komt daardoor ook niet op gang, terwijl dat wel nodig is om aan het wettelijke minimumaantal van negen te komen.
Wat de precieze gevolgen van de chaos zijn voor de zittingen en uitspraken van het College zijn is niet duidelijk. Volgens de woordvoerder gaan de werkzaamheden voorlopig gewoon door.

Klokkenluiders

Van twee van de klokkenluiders, de juristen Mariam Chébti en Geneviève Lieuw, werd de aanstelling niet verlengd, hoewel het ministerie van Justitie en Veiligheid hen bescherming had beloofd. Begin dit jaar had Geel hen nog een tweede termijn in het vooruitzicht gesteld, maar na de klokkenluidersmelding besloot de raad van advies om schoon schip te maken. De advocaat van Chébti en Lieuw heeft laten weten juridische stappen te ondernemen als hun herbenoemingsprocedure niet opnieuw wordt gestart. Yolan Koster, de voorzitter van de raad van advies − waarvan ook Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en voorzitter van de Raad van de Rechtspraak Henk Naves deel uitmaken − is inmiddels opgestapt.

Tweede Kamer

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) zegt voorlopig niet te kunnen ingrijpen, hij wacht het rapport van de door hem ingestelde commissie onder leiding van oud-minister van Justitie Sorgdrager af. Verschillende Tweede Kamerleden hebben hem opheldering gevraagd over de situatie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven