‘Bezuinigingen op rechtsbijstand staan nog niet vast’

Delen:

bezuinigingen“De bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand staan nog niet vast. Ik sta echt open voor nieuwe ideeën.” Dat zei staatssecretaris Fred Teeven tijdens het jaarlijkse Jonge Balie Congres afgelopen donderdag. Teeven was daarbij aanwezig om in debat te treden met algemeen deken Walter Hendriksen. Eigenlijk ging het debat alleen over de plannen rond het toezicht op de advocatuur en het no cure no pay-experiment. Maar debatleider Maria Henneman, journaliste en oud-hoofdredacteur van het actualiteitenprogramma Netwerk, kon het niet laten toch even naar de bezuinigingen te vragen.

Niet staken maar praten

Aanleiding voor de vraag waren de aangekondigde stakingsplannen van de advocatuur. Strafrecht- en asieladvocaten willen aanstaande maandag gaan staken uit protest tegen de bezuinigingsplannen van de staatssecretaris. Teeven vertrouwde de zaal toe dat hij voor het debat nog een gesprek had gehad met een aantal strafrechtadvocaten. “Ik wil graag horen hoe de bezuinigingen anders kunnen worden bewerkstelligd.” Volgens Teeven kwamen de advocaten met interessante punten. Er zou volgens hen kunnen worden nagedacht over aanpassing het puntensysteem waarmee nu wordt gewerkt om rechtsbijstand te declareren. Zo zouden er bijvoorbeeld meer punten kunnen worden toegekend aan het werk dat een strafrechtadvocaat verricht aan de voorkant van een strafzaak en iets minder punten voor het werk aan de achterkant van een strafzaak. Vanuit de zaal riep een jonge strafrechtadvocate de staat op om in dit kader vooral eens te kijken naar de schadevergoedingen die de staat moet betalen aan onschuldig gedetineerden. In 2012 was dat totaal elf miljoen euro .

Staatstoezicht

Hendriksen ging niet verder in op de geplande bezuinigingen maar sprak zich wel opnieuw uit tegen de toezichtplannen van de staatssecretaris. “We besteden jaarlijks 12 miljoen euro aan toezicht. Maar liefst 175 houden zich er dagelijks mee bezig en 100 procent van de klachten wordt behandeld. Het is me een raadsel waarom het toezicht anders moet. De overheid moet zich niet bemoeien met de advocatuur.” Volgens Teeven is er helemaal geen sprake van overheidstoezicht. Het geplande toezicht staat volgens hem midden in de advocatuur omdat de leden voor de commissie door de advocatuur worden voorgedragen. “Hendriksen en ik zitten heel dichtbij elkaar. Alleen ik vind dat er toezicht moet komen die de dekens concrete opdrachten geeft, terwijl de dekens volgens Hendriksen hun werk geheel zelfstandig moeten blijven uitvoeren.”

Hendriksen vindt “dat Teeven zich er zo wel heel makkelijk van af maakt.” De Orde is volgens hem helemaal niet tegen toezicht op het werk van dekens, maar de Orde wil het in de vorm van stelseltoezicht én niet met een commissie die de bevoegdheid heeft om individuele dossiers in te zien. “De commissie wordt ons opgedrongen. Die wordt niet zo maar door de beroepsgroep omarmd, dat kan ik je op een briefje geven.”

Geen schouderklopje

Ten aanzien van het onderwerp no cure no pay, mocht de staatssecretaris het debat openen. Teeven zei blij te zijn met het Orde-experiment voor letselschade maar ziet niet direct aanleiding om het experiment uit te breiden naar andere rechtsgebieden. “Voor nu zeg ik: tot hier en niet verder.” Voor de proef bij letselschade staat een termijn van vijf jaar. In de tussentijd moet blijken of de tarieven niet omhoog gaan en of de onafhankelijkheid van de advocaat gewaarborgd blijft. Hendriksen is het op dit punt helemaal met Teeven eens. In de zaal wordt de vraag gesteld of het no cure no pay-systeem niet het idee versterkt dat je alleen een goede advocaat bent als je een zaak wint. Hendriksen benadrukt dat dát in geen geval de bedoeling is. “Het experiment is geen schouderklopje voor winnende advocaten, maar is bedoeld voor slachtoffers die normaal gesproken geen advocaat kunnen betalen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven