Wennen hoor, dat thuiswerken. Ook voor officier van justitie Josien Pauwelussen van het Functioneel Parket. Terwijl haar vriend viool speelt, kraakt Pauwelussen harde juridische noten in de internationale sanctieportefeuille. En maakt ze zich soms boos over mensen die een slaatje slaan uit de coronacrisis.
In het begin voelde het als normaal thuiswerken. Net als bij het voorbereiden van een grote zaak zit ik thuis in een kloffie aan de keukentafel op een gewone stoel. Zo heb ik minder prikkels en rust om eindelijk eens wat af te ronden. Na een paar dagen begint het door te dringen dat dit toch echt wel anders is dan die normale thuiswerkdag.
Verhuisd naar de studeerkamer
Ongeveer een week later begon dat werk aan de keukentafel mijn rug toch wat op te breken en werd ik die keuken echt beu. Op aanraden van vriendlief ben ik sindsdien dan ook verhuisd naar zijn studeerkamer. En daar typ ik nu deze column. Met op de achtergrond gratis live vioolmuziek, want mijn vriend is violist en hij moet ook blijven oefenen. ’s Avonds verplaats ik mij dan van de studeerkamer naar de rest van het huis, en houd me voor dat ik van mijn werk kom en dat dit dus echt een andere plek is. We hebben na een week ook wel onze draai gevonden in het bijna alleen maar thuis zijn. De pilates gaat via de livestream, de afspraken met vrienden en familie via Facetime en de concerten via Youtube.
En overdag dus aan het werk. Qua thuiswerken mogen wij bij het functioneel parket echt niet klagen. De voorzieningen werken heel erg goed. Ik heb nog helemaal geen problemen gehad. Er is enorm snel geschakeld en volgens mij kon binnen een dag iedereen thuiswerken. Ook de informatievoorziening werkt heel erg goed. We krijgen regelmatig updates over het OM en hoe we in deze tijden doorgaan, zowel op landelijk, als op het FP, als op teamniveau. Het werk bij het Functioneel Parket, dat grote fraude-, milieu- en ontnemingszaken doet, leent zich ook behoorlijk goed voor thuiswerken. We hebben weinig zittingen en relatief grote zaken. Er zijn nog genoeg PV’s die ik moet nakijken en zaken die beoordeeld kunnen worden. In de internationale sanctieportefeuille, die ik beheer, komen er wekelijks vragen langs van collega’s over opsporing over verdenkingen, nieuwe signalen en artikelen in de media over dit onderwerp. Er zijn trajecten die lopen voor een buitengerechtelijke afdoening waarvoor we juridische noten te kraken hebben. Kortom, het is bijna drukker dan ooit.
Met sloffen aan
Ondertussen lijkt de gewone routine van de dagelijkse werkzaamheden er hier – nog wel met sloffen aan – ook weer behoorlijk ingeslopen. In plaats van fysiek overleggen, bellen we alleen nog. Binnen het team hebben we twee keer per week sowieso een team- en een officierenoverleg. Hier worden naast zakelijke punten ook de persoonlijke dingen besproken. Hoe het met iedereen gaat en of er mensen ziek zijn in de omgeving bijvoorbeeld. Collega’s vragen regelmatig aan elkaar hoe het thuis gaat. Met kinderen, of juist alleen, is het soms toch wel worstelen.
Dat wij bij het OM ontzettend mazzel hebben met het werk dat doorgaat, besef ik heel erg goed. Ik heb veel vrienden die in de culturele sector werken, waar al het werk is afgeblazen. Van verschillende advocaten die ik heb gesproken, hoor ik ook dat zij zich enorm zorgen maken om het teruggelopen werk. Dat raakt. We zitten toch samen in hetzelfde vakgebied in deze situatie.
Strafbeschikkingszitting
Om ons steentje bij te kunnen dragen in deze tijd, proberen we bij het FP heel erg na te denken over wat er door kan gaan. Er is een inventarisatie gemaakt van alle mogelijkheden. Dat geeft energie. Er komen hele goede ideeën. Zo hebben collega’s vorige week de eerste strafbeschikkingszitting succesvol via het beeld gedaan en andere collega’s overleggen met partijen om in grote zaken schriftelijke rondes te houden, zodat het aantal zittingsdagen later beperkt kan worden. Daarnaast kijken we natuurlijk welke zaken schriftelijk gedaan kunnen worden en wat er in lopende onderzoeken door kan gaan.
Ook kijken we naar welke soorten fraude- en milieuzaken we kunnen verwachten door deze situatie. Ik kan er heel erg boos om worden dat er mensen zijn die in deze tijd geld verdienen belangrijker vinden dan de gezondheid van anderen en die dus proberen heel er misbruik te maken van deze noodsituatie. Het is daarom heel erg goed dat er door de opsporing en het OM nu al gekeken wordt wat voor signalen er zijn, maar ook mogelijk gaan komen.
En zo draaien onze dagen bij het functioneel parket zo goed als het kan gestaag door, met dezelfde belangrijke onderwerpen op ons netvlies; criminaliteit opsporen, vervolgen én voorkomen.
Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.