Juridisch nieuws

Bijna verdubbeling bureaus voor juridisch advies

Foto: Pixabay

De afgelopen vijf jaar is het aantal juridische adviesbureaus bijna verdubbeld. Dat komt vooral omdat steeds meer zzp’er zich laten registeren als juridisch adviseur. Hun overlevingskansen zijn overigens niet al te groot. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Waren er vijf jaar geleden nog 1898 juridische adviesbureaus ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, nu zijn dat er 3723, een stijging van 96 procent. Dat is fors meer dan de groei van het aantal mkb’ers (23 procent) en van het aantal grootbedrijven (nul procent).

Volgens BNR, dat de cijfers bij de Kamer van Koophandel opvroeg, is de groei vooral te danken aan het aantal juridisch adviseurs dat als zzp’er aan de slag ging. Prettig voor de klant, vindt BNR, omdat hun tarieven lager liggen dan bij corporate law firms.

Volgens BNR groeide het aantal zzp’ers dat als juridisch adviseur aan de slag ging met 1730 bedrijfjes in 2012 naar 4716 nu. Op dit moment bestaat 91 procent van alle nieuwe juridische bedrijven uit een zzp’er. Het is vooral de vrijheid die je als zzp’er hebt die zorgt voor een forse groei, zegt Norbert Zoet van online juristenplatform Leggle tegen BNR. “Je kan eigen baas zijn, onafhankelijk zijn, je kunt zelf bepalen welke zaken je oppakt, je hebt zelf de tarieven in de hand, je kan vanuit huis werken, waar altijd goede koffie is.”

De juridische adviesbedrijfjes zijn lang niet allemaal even succesvol. Volgens de Kamer van Koophandel bestaat slechts 66 procent van de bedrijfjes die in 2012 zijn opgericht vandaag de dag nog steeds.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand