Bijzondere archeologische vondst in vergaderzaal Raad van State

Nieuws van het Binnenhof: in de oude Volle Raadzaal in het gebouw van de Raad van State zijn twee eeuwenoude bouwwerken gevonden, tijdens archeologisch onderzoek in het kader van de renovatie van het historische complex.

Delen:

Depositphotos_85199448_S
Aanzicht van het Binnenhof. Op het gebouwdeel rechts op de foto bevinden zich de vertrekken van de RvS. Foto: Depositphotos

De vondsten betreffen een kademuur uit de late dertiende of vroege veertiende eeuw en een kelder uit de late zestiende of vroege zeventiende eeuw. De kademuur was onderdeel van een gracht die al honderden jaren gedempt is en loopt over de gehele lengte van de zaal.

Kloostermoppen

Dat de muur van rond de 25 meter lang en 3,60 meter diep compleet in de grond geconserveerd is gebleven, maakt het een unieke vondst, net als de bouwmaterialen. “Het bijzondere aan deze muur is dat hij gemetseld is met heel grote bakstenen, zogenaamde kloostermoppen. Dat zijn zo’n beetje de oudste bakstenen in West-Europa vanaf de late middeleeuwen”, vertelt de Haagse gemeentearcheoloog Andjelko Pavlovic.

Advisering

De Volle Raadzaal bevindt zich tussen de gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer der Staten-Generaal, aan de voorzijde van het Binnenhof, en werd tot in de jaren negentig gebruikt als vergaderruimte van de Afdeling advisering van de Raad van State. Sinds 1996 wordt een andere zaal in het gebouw gebruikt, waar op woensdagmiddag de wetgevingsadviezen worden vastgesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak is verderop gehuisvest, in het paleis aan de Kneuterdijk.

NL-HaNA_2.24.01.04_0_913-3119-groot
Vergadering van de RvS met aan weerszijden van koningin Juliana prins Bernhard en vice-president Louis Beel. Foto: Nationaal Archief

Doordat het gehele Binnenhofcomplex op dit moment wordt gerenoveerd, komt de Afdeling advisering nu bijeen in Huis Huguetan aan het Lange Voorhout (net als de Eerste Kamer), waar in het verleden ook door de Hoge Raad zitting is gehouden. In 2026 zouden de gebouwen opgeleverd moeten worden, al is het bij een grootschalig bouwkundig project als dit natuurlijk de vraag op dat lukt.

Puzzelstukjes

Pavlovic kan het ondertussen niet lang genoeg duren. Hij hoopt dat de werkzaamheden nog vele nieuwe inzichten opleveren in de verschillende gebouwen die uit uiteenlopende periodes stammen, door gedurende de eeuwen één eclectisch geheel zijn geworden. “Dat zijn heel mooie puzzelstukjes om die grote puzzel van de geschiedenis van het Binnenhof volledig te maken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven