‘Binnenkort pilots voor laagdrempelige rechtspraak’

Delen:

Foto: Shutterstock

Op korte termijn zullen enkele rechtbanken beginnen met een pilot voor laagdrempelige en effectieve rechtspraak.  Voor die pilots wordt geput uit de ervaring met het project Spreekuurrechter in Noord-Nederland.

Dat zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in antwoord op Kamervragen.

Kamerleden Maarten Groothuizen en Pia Dijkstra, beiden van D66, vroegen in januari naar aanleiding van een artikel van de NOS over e-courts, wanneer er voorstellen zouden komen om het experimenteren met schulden- en buurtrechters mogelijk te maken.

“Met het project ‘Spreekuurrechter’ is in Noord-Nederland recentelijk ervaring opgedaan met een werkwijze die veel overeenkomst vertoond met de werkwijze van een ‘buurtrechter’,” schrijft Dekker.

Eerder deze week gaf de rechtbank aan in navolging van het project Spreekuurrechter, dat na anderhalf jaar ten einde loopt, vergelijkbare projecten te willen uitvoeren elders in Nederland.

Of aan dat verzoek gehoor wordt gegeven geeft Dekker niet prijs. Wel zegt hij ‘uiteraard’ gebruik te zullen maken van de bevindingen en ervaringen van het project. “De werkwijze ziet op een snelle behandeling van allerhande enigszins overzichtelijke geschillen, maar kunnen bijvoorbeeld ook gericht zijn op specifieke doelgroepen of op specifieke problematiek (in stedelijke regio’s).”

Dekker zegt op korte termijn de Kamer te informeren over de invulling van de plannen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven