Rechtbank wil uitbreiding proef spreekuurrechter

Delen:

Foto: Depositphotos

De proef met de spreekuurrechter in Noord-Nederland loopt na anderhalf jaar ten einde. De rechtbank spreekt van een succes en pleit voor doorontwikkeling van het project elders in Nederland.

Het huidige project loopt in 2018 af en wordt momenteel geëvalueerd door een onderzoeksbureau.

Het doel van de spreekuurrechter was het laagdrempeliger en goedkoper maken van de rechtspraak. Advocaten zijn tijdens de procedures niet welkom, en de rechter treedt tijdens het gesprek op als bemiddelaar.

In de anderhalf jaar tijd zijn 55 geschillen bij de spreekuurrechter behandeld. Daar van is ongeveer 80 procent met een schikking geëindigd.

Daarmee kan volgens projectleider Jaap de Vroome voorzichtig gesproken worden van een succesvolle proef. “De snelheid en het lage griffierecht zijn met name de succesfactoren geweest en dat is tijdens een experiment goed te waarborgen, maar het is de vraag of dat ook te realiseren is bij een niet-gecontroleerde instroom.”

“In zekere zin is het experiment vergelijkbaar met een laboratoriumopstelling. Dat hoeft nog niet direct te leiden tot een succesvolle praktijk. Dit geldt ook voor het experiment met de Spreekuurrechter. Wij hebben de punten die wij van belang vinden om tot een succesvolle implementatie te komen dan ook gedeeld met het onderzoeksbureau.”

De rechtbank wil daarom dat er verder geëxperimenteerd wordt met het concept in een andere maatschappelijke context, elders in het land en met andere deelnemers.

“Het is van belang dat ook in andere arrondissementen wordt geëxperimenteerd met een concept als de spreekuurrechter,” aldus De Vroome. “Wij geven na een succesvol experiment graag het stokje door.”

De rechtbank Zeeland-West-Brabant gaf in mei 2018 al aan te onderzoeken of het mogelijk is een spreekuurrechter in deze regio te krijgen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven