Blauwe Kamer voor het eerst in actie

Bij de rechtbank Midden-Nederland is voor het eerst een Blauwe-Kamerzaak van start gegaan. Deze kamer bestaat sinds juli vorig jaar en behandelt zaken waarin geweld is gebruikt door agenten en andere opsporingsambtenaren.

Delen:

RBMNE-utrecht_highRes
Rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht (foto: de Rechtspraak)

De eerste zaak betreft een politieagent die door het OM Zeeland-West-Brabant wordt verdacht van dood door schuld. De zitting op 11 april was een regiezitting. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld door de Blauwe Kamer is nog niet duidelijk.

Dodelijk schietincident

De politieman in kwestie zou op 17 maart 2022 in Waalwijk met zijn dienstwapen hebben geschoten, terwijl dat niet de bedoeling was. Ook ontbrak volgens het OM de noodzaak om de trekker over te halen. Een 27-jarige man werd door een kogel geraakt en overleed.

De Blauwe Kamer

Als gevolg van de nieuwe Wet geweldsaanwending opsporingsambtenaar worden sinds 1 juli alle zaken van opsporingsambtenaren die worden vervolgd voor het gebruik van geweld in de rechtmatige uitoefening van hun functie behandeld door de Blauwe Kamer. Onder opsporingsambtenaren vallen onder andere politieagenten en boa’s.

Bijzondere positie

De rechtbank Midden-Nederland is exclusief bevoegd dit soort zaken te behandelen. De bijzondere positie van de opsporingsambtenaar kwam volgens de wetgever in de oude situatie niet goed genoeg tot uiting. De opsporingsambtenaar is namelijk niet alleen bevoegd om geweld te gebruiken tijdens zijn of haar werk, in voorkomende gevallen wordt het ook verwacht. Dit kan tot kwetsbare situaties leiden. Met de nieuwe wet wordt meer recht gedaan aan de positie van de opsporingsambtenaar die geweld heeft gebruikt én aan het belang van de samenleving dat goed wordt onderzocht wat de precieze toedracht is geweest.

Openbare zittingen

De zittingen van de Blauwe Kamer, die bestaat uit drie rechters en een gerechtsjurist, zijn openbaar. Ze worden gehouden op de rechtbanklocatie in Utrecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven