Juridisch nieuws

Bossche rechter dient ontslag in door bezuinigingen

Paleis van Justitie, Den Bosch

De Bossche rechter Alfred Roosmale Nepveu stopt ermee. Reden: de voortdurende bezuinigingen in de rechtspraak, waardoor hij het vak niet meer kan uitoefenen zoals hij wil, vertelt hij in een interview met het Brabants Dagblad.

De 61-jarig Roosmale Nepveu zou nog even door mogen als rechter, maar heeft zijn ontslag ingediend. Hij vindt dat hij in zijn vak niet meer kan functioneren zoals zoals hij dat wil. Door de mislukte digitalisering, bezuinigingen op de griffie en een steeds krappere bezetting kan hij steeds minder tijd steken in de vonnissen die hij moest vellen. Vlak voor kerst beklaagde Roosmale Nepveu zich hier al over in een kortgedingvonnis, dat twee dagen later verscheen dan de beoogde datum. “Vanwege een veelheid aan te behandelen zaken, de daaruit voortvloeiende drukke werkzaamheden en een krap bezette rechtbankorganisatie is het de voorzieningenrechter en zijn medewerkers – in weerwil van hun inspanningen en onbetaald overwerken – niet mogelijk gebleken het vonnis op de oorspronkelijk beoogde uitspraakdatum (uiterlijk 17 december 2018) gereed te krijgen.” (ECLI:NL:RBOBR:2018:6344)

Roosmale Nepveu vertelt dat hij zijn kritiek de afgelopen jaren een aantal keer heeft geuit tijdens functioneringsgesprekken en vergaderingen met het bestuur, maar zonder resultaat. De passage in het vonnis was een noodkreet, die hem veel bijval opleverde van collega-rechters. “Maar van mijn eigen bestuur heb ik niets vernomen.” En omdat hij niet verwacht dat de situatie in de rechtspraak snel zal verbeteren, is hij zijn knopen gaan tellen en heeft hij – na ruim dertig jaar als rechter − besloten zijn ontslag in te dienen.

Visitatie
Dat de Nederlands rechtspraak met ernstige problemen te kampen heeft, bleek afgelopen week ook weer uit het rapport van de Commissie Visitatie Gerechten. Roosmale Nepveu vindt dat de politiek hier nog meer schuld aan heeft dan de Rechtspraakbestuurders. “De politiek heeft niet heel veel op met de bescherming van het recht. Er is te weinig erkenning voor de zin en het nut van ons werk voor de samenleving. Maar voor een nette rechtsorde heb je goed functionerende rechters nodig.”

In een interview in het nieuwe nummer van Mr. laat ook de Almelose rechter Matthieu Verhoeven zich kritisch uit over Rechtspraakbestuurders en politiek.

 

 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand