Brandbrief president Hoge Raad over werkdruk

Delen:

Geert CorstensGeert Corstens, president van de Hoge Raad, luidt de noodklok over de werkdruk in de rechtspraak. Door de extreem hoge werkdruk waaronder rechters lijden, dreigen zelfs ongelukken. Dat schrijft Corstens in een brandbrief dat vandaag verschijnt in NRC Next. Daarmee schaart hij zich achter het manifest van protesterende collega’s.

“Rechters zijn geen actievoerders. Als het water hun naar de lippen stijgt, pompen ze harder. Ook als het water dan blijft stijgen, trekken rechters niet naar het Malieveld. Een rechter die een manifest steunt… Een luidere demonstratie hoeft u niet te verwachten”, schrijft Corstens.

Rechters zouden soms afzien van het horen van getuigen, omdat dat te veel tijd vergt. Verder zouden veel rechters structureel overwerken en zou er geen tijd voor bijscholing zijn. Corstens hierover: “Als dat inderdaad feitelijk posten zijn op de rekening die voor de gerealiseerde productieaantallen is betaald, dringt zich bij enig nadenken het besef op van ‘accidents waiting to happen’. Laten we daarom recht doen aan het krachtige signaal dat onze rechters geven en hiervan een bepalend moment maken voor de toekomst van onze rechtspraak.”

Corstens pleit voor een onderzoek naar de problemen en een politiek debat, voordat het te laat is.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven