Brexit of niet, Nederlandse advocatenkantoren blijven in Londen

Delen:

19 juli BrexitHet is onrustig in de City van Londen. Banken, verzekeraars en andere bedrijven beraden zich op de Brexit. Wat gaan de Nederlandse advocatenkantoren doen die nu een vestiging hebben in Londen? En wordt Amsterdam hét nieuwe financiële centrum van de EU? “Zolang we in Nederland vasthouden aan het rigide bonusbeleid zullen we niet bovenaan het lijstje staan.”

Johan Rijlaarsdam

Johan Rijlaarsdam

Duidelijker kan Johan Rijlaarsdam, managing partner van Houthoff Buruma niet zijn: we bereiden ons helemaal niet voor op een vertrek uit de City. Zo denkt Willem Jarigsma, managing partner van Loyens & Loeff er ook over. Ruim twintig jaar zitten ze in de City en “wij verwachten niet dat Brexit daar verandering in zal brengen”. Dat geldt ook voor Stibbe (sinds 1994 in Londen), zegt Hans Witteveen, die leiding geeft aan de Londense vestiging: “Ik verwacht niet dat de rol van London als financieel centrum in de voorzienbare toekomst zodanig zal afnemen dat het voor ons niet meer aantrekkelijk is om een kantoor in London te hebben.”

Niek Biegman

Niek Biegman

Niek Biegman, resident partner van de Londonse vestiging van De Brauw Blackstone Westbroek houdt echter een slag om de arm. “Een aantal houdt inderdaad rekening met een verplaatsing van in ieder geval een deel van de activiteiten naar continentaal Europa. Het is ook verstandig om je grondig voor te bereiden en te denken vanuit diverse scenario’s.” De Brauw zit sinds 1990 in Londen. En Erik Geerling, bestuursvoorzitter van NautaDutilh (in Londen sinds 1996) laat weten: “Ongetwijfeld hebben we nog een kantoor in Londen als alle Brexit-stof is neergedaald. Ons uitgangspunt is om ‘daar te zitten waar onze cliënten zijn’ plus de aantrekkingskracht die London en het Engels recht, ook post-Brexit, zullen blijven houden.”

Het zijn bezwerende uitspraken: rust bewaren, geen extra olie op het vuur. Dan doen anderen wel: her en der dreigen banken, verzekeraars en andere grote bedrijven al met een vertrek uit de City. Eversheds knipoogt naar Dublin. Ierland is sowieso erg in trek: het is na een daadwerkelijke Brexit de enige Engelssprekende EU-lidstaat, met vergelijkbare culturele tradities als Engeland én een aantrekkelijk belastingklimaat. Dan is er nog de brief van ruim duizend Londense advocaten, waarin ze benadrukken dat het Brexit-referendum slechts raadgevend is en nauwelijks juridische status heeft. Die brief is ook geschreven uit bezorgdheid voor hun eigen business.

Geen uitbreidingen Londense vestigingen

De Brexit mag dan op korte termijn een ‘lawyer’s paradise’ worden, de Nederlandse kantoren verwachten daarvan niet echt te profiteren. Rijlaarsdam (Houthoff): “Op dit moment is er geen aanleiding om de bezetting in kantoor Londen uit te breiden.” Wel heeft Houthoff een team van ‘Brexperts’ opgericht, ervaren advocaten uit Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Londen die cliënten helpen bij het beantwoorden van hun meer specifieke vragen over de Brexit.

Hans Witteveen

Hans Witteveen

“Stibbe London werkt op een geïntegreerde basis samen met Stibbe Amsterdam”, zegt Hans Witteveen. “Daarom hoeven wij niet alle specialisten fysiek in London te hebben. Wij verwachten niet het kantoor in London te hoeven uitbreiden als gevolg van de Brexit.”

Elders is dat niet anders. De Brauw krijgt volgens Biegman wel vragen van cliënten wat de Brexit voor hen betekent. “Maar dat is niet van een dergelijke omvang dat wij ons kantoor in Londen uitbreiden. Wij kunnen de vragen van onze cliënten prima af met de huidige bezetting van onze kantoren in Londen, Brussel en Amsterdam.” Loyens & Loeff: idem. “Ons kantoor in London heeft sinds de start altijd een bezetting gekend van tien, vijftien personen”, zegt Jarigsma. “We verwachten niet dat Brexit daar veel aan zal veranderen.”

Een nieuw financieel centrum in de EU?

Stel, de City implodeert als de Brexit een feit is. Welke stad wordt dan het nieuwe financiële centrum van de EU?

Rijlaarsdam (Houthoff Buruma): “Frankfurt, Parijs of Amsterdam.”

Biegman (De Brauw): “Imploderen is een groot woord, maar ik geef Amsterdam, Dublin en Frankfurt de meeste kans om in dat geval een deel van deze rol te vervullen.”

Erik Geerling

Erik Geerling

Geerling (NautaDutilh): “Amsterdam maakt een goede kans op die titel. Nederland beschikt over een uitmuntende juridische omgeving, advocatuur, rechterlijke nacht, instituties et cetera. Daar horen wel politieke keuzes bij en zolang we in Nederland vasthouden aan het rigide bonusbeleid zullen we niet bovenaan het lijstje staan.”

Witteveen (Stibbe) verwacht niet dat de City zal imploderen. “De positie van London als financieel hart van Europa en als wereldstad is gedurende een lange periode opgebouwd. Dat heeft gezorgd voor een infrastructuur en zakelijk klimaat die nergens anders in Europa worden geëvenaard. Het is bijna ondenkbaar dat het resultaat van de Brexit-onderhandelingen zodanig zal zijn dat de rol van London als financieel centrum op korte of middellange termijn significant zal afnemen. Bepaalde onderdelen van de financiële sector zullen zich wellicht verspreiden over diverse Europese steden. Echter, het leeuwendeel van de financiële wereld zal voorlopig London als de meest logische plaats blijven zien in Europa en de nadelen van Brexit op één of andere manier mitigeren. Ik geloof ook niet dat in andere EU-landen de bereidheid of het politieke draagvlak bestaat om daadwerkelijk concrete stappen te zetten om hetzelfde vriendelijke klimaat te creëren voor de financiële en zakelijke sector als nu in Engeland bestaat. Daarnaast zal de huidige regering in Engeland proberen het vestigingsklimaat verder te verbeteren om eventuele nadelen van Brexit te compenseren.”

Willem Jarigsma

Willem Jarigsma

Jarigsma (Loyens & Loeff): “De alternatieve vestigingssteden in de EU bieden niet hetzelfde totaalplaatje als Londen. Als financiële instellingen, fondsmanagers of multinationals een gedeelte van hun activiteiten voortzetten in een andere Europese stad zal dit naar onze verwachting niet op één specifieke plek gebeuren. Zo liggen Frankfurt en Parijs voor de hand voor financiële instellingen, neigen fondsmanagers wellicht eerder naar Luxemburg of Dublin en zullen multinationals een voorkeur hebben voor Dublin of Amsterdam. Nederland kan het vestigingsklimaat voor financiële instellingen en investeringsfondsen op enkele punten nog wel verbeteren.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven