Van Buitenen nieuwe voorman KNB

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto KNB

Nick van Buitenen (Van Grafhorst notarissen) wordt op 1 oktober de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Hij volgt Jef Oomen op die in 2015 aantrad. Van Buitenen is onder meer bekend omdat hij zo veel mogelijk begrijpelijke taal gebruikt in notariële documenten.

Afgelopen vrijdag liet Van Buitenen nog van zich spreken in een artikel in NRC Handelsblad. De Utrechtse notaris zei dat notarissen te weinig mogelijkheden hebben om verdachte transacties te signaleren. Als iemand zich bij de notaris meldt om een bv op te richten, is het nu niet mogelijk om na te gaan of die persoon ook betrokken is bij andere bv’s of stichtingen. “Je wilt het weten als iemand bij 25 rechtspersonen betrokken is,” meent Van Buitenen. “Dat kan namelijk verdacht zijn. De overheid heeft die informatie, maar wij kunnen in het Handelsregister niet zoeken op een persoon.”

Met het huidige gereedschap kunnen notarissen het criminelen niet moeilijk genoeg maken, vindt Van Buitenen. “We hebben een klappertjespistool, en dat is niet genoeg.”

Hij reageerde op uitlatingen van de recherchechef Rienk de Groot (politie Zeeland West-Brabant). Die beweert dat ‘facilitatoren’ als advocaten, notarissen en makelaars soms te dicht tegen criminele milieus aan schurken. “Mensen in high end  beroepen moeten voorop lopen als het gaat om moreel gedrag,” stelt De Groot. De concrete aanleiding voor zijn uitspraken is de arrestatie van de Bredase advocaat Bart V., die wordt verdacht van wapenhandel en handel in verdovende middelen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top