Caroline van ’t Groenewout (Ekelmans): ‘Iedereen heeft het beste met je voor!’

Student-stagiair van de week is Caroline van ’t Groenewout. Caroline liep stage bij Ekelmans Advocaten. Haar tip als het gaat om stagelopen: “Wees niet te streng voor jezelf! Het kan soms spannend zijn, maar je loopt stage om te leren en niemand verwacht dat je direct al kan wat de advocaten op dagelijkse basis doen.”

Delen:

Caroline van 't Groenewout

Caroline van ’t Groenewout (21) studeert rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Zij verwacht medio 2025 af te studeren. Van september tot en met oktober liep zij stage op de sectie Ondernemingsrecht bij Ekelmans Advocaten in Den Haag.

Waarom heb je voor Ekelmans Advocaten gekozen?
Op dit moment zit ik in de afrondende fase van mijn bacheloropleiding. Om een weloverwogen keuze te maken voor mijn master, wilde ik mij oriënteren op verschillende gebieden van de rechtspraktijk, waaronder de advocatuur. Een stage leek me de ideale gelegenheid om praktijkervaring op te doen. Ekelmans Advocaten sprak mij aan door de verschillende specialisaties die het kantoor te bieden heeft, de kantoorgrootte en de (online) uitstraling. 

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
Ik hoopte vooral dat de advocaten mij daadwerkelijk zouden betrekken, ondanks dat ik maar twee maanden mee zou lopen. Die wens is uitgekomen! Het kantoor is groot genoeg om van allerlei zaken iets mee te krijgen, maar tegelijkertijd klein genoeg om niet weg te vallen in een groot geheel. Bovendien was iedereen heel benaderbaar.

Waar houd je je zoal mee bezig?
Advocaten komen naar mij toe met van alles waar ik mee kan helpen: van procesrechtelijke vragen tot jurisprudentieonderzoek, en van het opstellen van een theoretisch kader of concept-adviesbrief tot het voorbereiden van een presentatie. Verder mag ik (proces)stukken inzien, mee naar zittingen en woon ik wekelijks het sectieoverleg bij. Bovendien is er zeker ook ruimte om mee te kijken op de andere afdelingen, zoals de sectie arbeidsrecht en verzekering & aansprakelijkheid.

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe tijdens je stage geleerd hebt?
Ik heb geleerd een shift te maken van het theoretische kader naar de toepassing daarvan in de praktijk, in het belang van de cliënt. Het grote geheel blijft natuurlijk belangrijk, maar dat je als advocaat ‘aan een kant staat’ van echte mensen, in plaats van veilig aan de zijlijn op de universiteit, is goed om mee te maken. Voor argumentatie moet je soms creatief zijn, en bovendien spelen bij een zaak vaak niet alleen puur juridische, maar ook bijvoorbeeld strategische factoren een rol. 

Daarnaast is het ook leerzaam (en leuk) om getuige te zijn van gesprekken tussen de advocaten onderling wanneer ze van gedachten wisselen over een zaak. Overigens gaat het er heus niet altijd serieus aan toe: tijdens de lunch of gewoon tussendoor is er genoeg ruimte voor een informeel gesprekje, verhalen of grapjes. 

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Dat zou goed kunnen! Ik heb een goede indruk gekregen van het wel en wee op een advocatenkantoor en het is me goed bevallen. Desalniettemin wil ik me nog wel verder oriënteren: zo ga ik vanaf februari een griffiersstage doen bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Wat is je tip voor medestudenten als het gaat om stagelopen?
Wees niet te streng voor jezelf! Het kan soms spannend zijn, maar je loopt stage om te leren en niemand verwacht dat je direct al kan wat de advocaten op dagelijkse basis doen. Durf vragen te stellen als je vastloopt, doe je best en heb het vooral ook leuk: iedereen heeft het beste met je voor.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven